Zo bedank ik mijn Donor

door

Stéphanie Keustermans behaalt vijf medailles op EK voor Getransplanteerden

 


LEUVEN – Vijf jaar na haar dubbelzijdige longtransplantie heeft de Leuvense Stéphanie Keustermans vijf medailles behaald op de Europees Spelen voor Getransplanteerden en Gedialyseerden. ‘Voor mij was het de ultieme manier om orgaandonatie in de kijker te plaatsen en mijn eigen donor te bedanken.’

 


Stéphanie Keustermans staat model voor de sport voor mensen na een transplantatie. Johan Van Cutsem


Stéphanie Keustermans is nog maar net terug uit het Duitse Würzburg. Daar nam ze, samen met in totaal bijna vijfhonderd
hart- , long- , nier-, lever- of beenmergtransplanten, en dialysepatiënten uit 23 verschillende landen deel aan de tweejaarlijkse Europees Spelen voor Getransplanteerden en Gedialyseerden. Voor de 25-jarige Leuvense werd het een enorm succes. Keustermans behaalde brons in het enkel- en het dubbelspel tafeltennis, brons bij darts en diezelfde medaille in het dubbelspel badminton. In het enkelspel van die sport kroonde ze zich zelfs tot Europees kampioene.

 

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Keustermans in de prijzen valt. Tijdens de Europese Spelen voor mensen met een getransplanteerd hart of longen in het Franse Vichy behaalde ze al drie gouden en twee zilveren medailles. Niet kwaad voor iemand die het gros van haar nog jonge leven niet mocht sporten.

 

‘Toen ik drie jaar was kreeg ik een virus aan mijn longen. Het vernietigde mijn longblaasjes waardoor het functioneren van
mijn longen in het gedrang kwam. Alleen een longtransplantatie kon mijn leven reden. In 2001 kreeg ik een eerste longtransplantatie, maar de organen werden afgestoten door mijn lichaam’, zegt ze. De tweede transplantatie, twee jaar later in 2003, had meer succes.

 

‘Echt genezen ben je natuurlijk nooit helemaal, maar op dit moment voel ik me goed.
Maar ik was na de tweede transplantatie wel erg verzwakt. Sinds mijn kinderenjaren had ik nooit veel bewogen omdat mijn
hart steeds dreigde overbelast te worden. Ik kreeg vaak zuurstof toegediend en mocht geen zware inspanningen doen. Het gevolg was dat mijn spieren helemaal verslapt waren. Na zeven maanden revalidatie kon ik pas aan sporten beginnen denken. Ik ben helemaal van nul moeten beginnen, maar nu kan ik me toch al meten met gewone gezonde mensen.’

 

Ook volgend jaar, tijdens de wereldspelen voor getransplanteerden in Australië, wil Keustermans schitteren. ‘Voor mij zijn die kampioenschappen de ultieme manier om orgaandonatie in de kijker te plaatsen. Maar ook en vooral om mijn donor te bedanken voor alles dat hij voor mij betekent. Helaas kost de reis naar Australië handenvol geld. Voor onze organisatie,
Re-Born to be Alive, is het niet evident om sponsors aan te trekken. Tot op zekere hoogte zijn wij ook topsporters, maar natuurlijk niet van het niveau van Kim Gevaert’, zegt Keustermans lachend.

Nieuwsblad – 11 september 2008
Stef Telen

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up