Word orgaandonor op de kerstmarkt

door

«Word orgaandonor», dat is de boodschap die Stéphanie Keustermans en Huldenbergs gemeenteraadslid Katia della Faille (Open Vld) de wereld willen insturen. Op de Huldenbergse kerstmarkt zullen ze zaterdag de bezoekers overtuigen zich als orgaandonor te laten registreren.

Huldenberg
Het aantal orgaandonoren in Huldenberg is bedroevend. Op de 9.305 inwoners zijn er slechts 66 die zich al effectief registreerden als donor. «Het is een onderwerp dat nog vaak in de taboesfeer hangt en daar moeten we iets aan doen», meent politica Katia della Faille. «Eén lichaam kan namelijk gemiddeld acht andere levens redden. Donoren moeten actiever worden opgespoord en we moeten ons de vraag durven stellen of het niet positief kan zijn nabestaanden van donoren in contact te brengen met de getransplanteerden.»


Twee longtransplantaties

Het leven van Stéphanie liep tot hier toe niet van een leien dakje. Toen ze slechts drie jaar oud was, werd ze getroffen door een onbekende longaandoening. «Ik zat meer in het ziekenhuis dan thuis», vertelt Stéphanie. «Op mijn negentiende onderging ik mijn eerste longtransplantatie. Ik heb veel tijd nodig gehad om te aanvaarden dat ik er als tiener slecht aan toe was en er iemand moest sterven om mij te helpen.» De eerste maanden na de transplantatie liep alles zoals gehoopt, maar nadien gebeurde hetgeen waarvoor vaak gevreesd wordt: Stéphanies lichaam stootte de longen af. Ze raakte heel erg verzwakt en de dokters beslisten op het allerlaatste moment opnieuw een transplantatie te doen.

Het was een lange lijdensweg, maar vandaag straalt de ondertussen 26-jarige vrouw. «Ik behaalde al negentien medailles op de Spelen voor long- en hartgetransplanteerden», glundert ze. «Ik zou graag mijn twintigste medaille behalen tijdens de Wereldspelen in Australië.»


Verloren tijd inhalen

«Momenteel probeer ik alle verloren tijd in te halen. Werken is er nog niet bij. Ik weet dat ik met mijn longen geen honderd jaar zal worden en wil dan ook zoveel mogelijk genieten.»

Na haar eerste longtransplantatie richtte Stéphanie de vzw ‘Re-Born To Be Alive’ op, een vzw ten voordele van mensen die een longtransplantatie ondergingen. Deze organisatie wil orgaandonatie in de eerste plaats bekend en bespreekbaar maken.

Katia della Faille en Stéphanie roepen iedereen op om zich als orgaandonor te laten registreren.
 

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up