WK – Road to Malaga #3 / Jullie veel gestelde vragen

door

Ik vind het altijd moeilijk om vragen over sport bij de vrijdagse vragen te beantwoorden. Het lijkt alsof ze daar niet thuis horen. Omdat ik ze toch wil beantwoorden doe ik dat in deze derde ‘Road to Malaga’ blog. Nog twee weken tot het WK! Het begint stilaan spannender te worden, maar ik kijk er ook al enorm naar uit. Maar eerst genieten we daar nog van een heerlijke week vakantie!

 

Hoe ben je begonnen met sport?

Na mijn tweede transplantatie ben ik pas begonnen met sport! En met beginnen bedoel ik ook beginnen. Rustig, op het gemak, want eerlijk, meer kon ik gewoon niet. Ik was na een dikke zeven maanden -de maximale tijd- revalidatie nog lang niet klaar met revalideren. Ik kon nog zo weinig. Ik kon weer rechtstaan, weer stappen, weer mijn armen gebruiken om bv te schrijven, maar bv gaan zitten was nog een heel groot probleem. Mijn benen en hele lijf waren enorm verzwakt na mijn retransplantatie. Zo verzwakt omdat ik maandenlang bedlegerig was.

Ik begon met badmintonnen en ook meteen met tafeltennissen samen met nog enkele vriendinnen die ook getransplanteerd waren. Maar dat ging echt heel moeizaam. Liep je tegen mij, dan viel ik om. Pas jaren later, door veel doorzetting en te gaan spelen met valide mensen in een club werd ik beetje bij beetje wat sterker.

Ik ging onder begeleiding ook fitnessen (fietsen, lopen, steppen, …) om toch wat meer spierkracht te krijgen in mijn benen. Ik speelde daarnaast tafeltennis en badminton. Op mijn tempo en wat ik kon. Het sterker worden ging traag en duurde lang. Dat hadden kinesisten en artsen ook voorspeld. Ik had nooit verwacht dat ik ging kunnen wat ik nu kan. Zowat alles.

 

Recupereer je goed?

Ik mag helemaal niet klagen over mijn recuperatie vermogen. Sta ik op het veld, kan ik enorm moe zijn, maar even een korte pauze inlassen en het is zo over. Het valt bijna niet uit te leggen. Waar ik voor mijn transplantatie dagen nodig had om bij te komen, gaat het nu op een minuutje of na een slok water.

 

Heb je nog beperkingen?

Ik heb beperkingen, maar ze zijn niet meer vergelijkbaar met vroeger. Ik ben na mijn tweede transplantatie links verlamd geweest. Alles. Dat is gelukkig goed gekomen, maar ik kan het wel voelen. Ik voel het gelukkig niet altijd en niet snel. Een voorbeeld, als ik non stop wandel om bv iets te bezoeken. Dan kan het zijn dat ik meer moeite moet doen. Ik voel het gelukkig alleen als ik heel druk heb rondgelopen, bv na twee/drie dagen citytrippen. Dagdagelijks heb ik er niet meteen last van.

Daarnaast kan ik veel spierpijn hebben, maar gelukkig ook weer na een bepaalde tijd van sporten. Bij badminton en tafeltennis heb ik er gelukkig niet zo’n last van. Maar zo ben ik laatst gaan skiën, na drie dagen hadden mijn benen het helemaal gehad. We hadden gelukkig een pracht van een hotel met spa dus boekten we een massage speciaal voor de benen. Dat heeft gelukkig geholpen en ik kon weer aan de slag.

 

Welke sport beoefen je het liefst?

Ik ben het liefst op mezelf tijdens het sporten. Dat ik niemand kan teleurstellen als ik eens de bal of pluim mis sla. Op dat vlak zou ik voor tafeltennis kiezen. Maar ik vond de badminton mixed zo leuk. Al in Australië in 2009 speelde ik voor het eerst de dubbel mixed en het is zo fijn om samen een overwinning te halen. Om samen keihard te vechten en soms staalhard te analyseren. Met mijn huidige badminton partner vind ik het zo fijn. Het afgelopen NK in Aurillac kostte ons bloed zweet en (geluks)tranen, maar het is mooi. Wat hij mij geleerd heeft in al die jaren, dat vind ik prachtig. Badminton dubbel mixed dus. Hoe zwaar ook.

 

Merk je verschil als je sport of niet sport?

JA! Als ik op controle ga in het ziekenhuis ziet mijn arts meteen in mijn longfunctie wanneer mijn trainingsseizoen nog niet begonnen is. Bv, na een WK of EK train ik 2 maanden niet meer. Dit is welgeteld tot mijn bilan (jaarlijkse grote controle) en die longfunctie ligt dan net wat lager dan anders. De volgende keer dat ik op controle ga is dit meteen een stuk hoger. Grappig, maar wel heel duidelijk.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up