Vroeger was sport verboden, nu gaan we voor medailles

door

 

“Twaalf Belgen naar Europese spelen voor hart- en longtransplanten”

LEUVEN – Volgende maand trekken twaalf Belgen naar de Europese Spelen voor hart- en longtransplanten.
“Met onze deelname willen we aan iedereen tonen dat je leven niet voorbij hoeft te zijn na zo’n ingreep, wel intégendeel. Voor mijn transplantatie mocht ik zelfs helemaal niet sporten,” zegt Stéphanie Keustermans (23) uit Leuven, die niet alleen aantreedt in de badminton- en tafeltenniscompetitie maar ook in het team zit voor de vierhonderd meter estafette.

 

De spelen vinden plaats van 21 tot 25 juni in het Italiaanse Napels. De zes Vlaamse deelnemers zijn allemaal lid van de Leuvense vereniging ‘Reborn To Be Alive’, de enige vereniging voor jonge longtransplanten.

“Wij willen die mensen helpen om na hun transplantatie een zo normaal mogelijk leven te leiden”, zegt secretaris Raymond Van Ryckel. “Een leven dat ze daarvoor eigenlijk door hun ziekte nooit gekend hebben.”

“Had je mij vijf jaar geleden gevraagd of ik ooit ook maar iets zou kunnen doen dat naar sport neigde, dan had ik resoluut ‘nee’ geantwoord”, bevestigd Stéphanie Keustermans. “Toen ik drie was, kreeg ik een longziekte. Pas op mijn negentiende kreeg ik voor het eerst een longtransplantatie. Daarvoor mocht en kon ik gewoon geen zware inspanning doen. Er traden echter complicaties op, waardoor ik meer dan twee jaar geleden een nieuwe transplantatie onderging. Daarna kon ik amper nog stappen, ik was helemaal ‘op’. Zeven maanden later nam ik voor het eerst deel aan de Europese Spelen en behaalde ik vijf medailles. Ik kon mijn ogen niet geloven, plots was ik aan het sporten … en dan nog voor medailles.

Kim Gevaert
Tijdens de Spelen van volgende maand hoopt Stéphanie even goed en misschien zelfs beter te doen. Toch blijft ze nuchter. Zelfs met die ‘nieuwe’ longen zal ik nooit een topniveau halen. Er blijven beperkingen, ik loop dus geen tijd van Kim Gevaert en ik weet zelfs niet of ik het haal van iemand met een slechte conditie die nooit een longtransplantatie moest ondergaan. Aan de Wereldkampioenschappen voor alle mogelijke transplanten nemen we om die reden niet deel. Tegen een niertransplant kunnen we het bijvoorbeeld onmogelijk halen, longen zijn veel belangrijker bij het sporten.”

Of het niet gevaarlijk is om na zo’n ingreep te gaan sporten? “Toen ik twee jaar geleden zo vlug na de transplantatie deelnam, waren er toch even vraagtekens, maar de dokters gaven me uiteindelijk groen licht. Veel mensen stellen me die vraag, maar dat is net het doel van de vereniging en onze deelname aan de Spelen. Iedereen tonen dat het kan.”

Het Laatste Nieuws
4 mei 2006

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up