Vrijdagse vraag: Wie is er allemaal betrokken bij orgaandonatie?

door

Er zijn heel wat procedures wanneer het om orgaandonatie gaat. Het is dan ook logisch dat er heel wat mensen en helpende handen bij komen kijken. Als er een donor beschikbaar is, wie is er dan allemaal bij betrokken? Dat is de vrijdagse vraag van vandaag.

De verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de verzorging van de patiënt. Wanneer de patiënt niet gered kan worden en een potentiële donor wordt dan zijn de verpleegkundigen mee verantwoordelijk voor de verzorging van de donor. Maar ook voor de begeleiding van de familie. Hierbij kan ook een maatschappelijk werker of psycholoog bij komen kijken.

Een belangrijke persoon die er altijd is, is een behandelend arts. Hij/zij is degene die de patiënt behandeld met oog op verbetering. Maar als er geen verbetering komt in de patiënt komt te overlijden dan is de behandelend arts de eerste die de dood van de patiënt vast stelt. Wanneer de patiënt in een situatie verkeerd die de dood tot gevolg heeft en de patiënt kan donor zijn, dan moet de arts uitzoeken of of de patiënt verzet heeft aangetekend voor donatie. Als dat niet het geval is, dan moet de behandelend arts de patiënt stabiliseren en in optimale conditie houden. De behandeld arts meldt de patiënt aan als donor bij Eurotransplant.

Als de patiënt een kandidaat donor wordt, moet die dood verklaard worden door drie onafhankelijke artsen. Dat is onze wet die zegt, dat drie artsen, die niets te maken hebben met het transplantatieteam iemand dood moeten verklaren. Pas als de derde arts een handtekening zet is de patiënt officieel overleden verklaard.

De transplantatie coördinator is de persoon die verantwoordelijk is voor de organisatie van de donatieprocedure. In de eerste plaats is het belangrijk om te dat hij zorgt voor de nabestaanden, op ieder moment. Het is belangrijk om te praten over orgaandonatie en om te weten of de nabestaanden akkoord gaan met orgaandonatie. Daarnaast is het de transplantatie coördinator die alle informatie over over de donor door geeft aan Eurotransplant. Ook zorgt hij ervoor dat alle resultaten na de donatie terug komt bij de nabestaanden en de medici die betrokken waren bij de donatie.

Het transplantatie centrum en prioritair transport komen ook kijken bij een donatie procedure. Het transport wordt gebruikt om de transplantatie teams naar het donorziekenhuis te brengen. Zij vervoeren ook de bloed- en weefselmonsters naar het lab en vervoeren de organen naar de transplantatiecentra. Het transplantatie centrum is het team dat verantwoordelijk is voor het uitnemen en beoordelen van de organen. Een transplantatiecentrum is er voor iedereen en wordt betrokken bij de hele procedure.

En ten slotte Eurotransplant. Zij zorgen voor de correcte toewijzing van de organen. Als er een orgaan beschikbaar is dan selecteert een speciaal programma wie de beste overeenkomsten heeft met de donor. Zodra een ontvanger is gevonden, waarschuwt Eurotransplant de transplantatiecoördinator van het desbetreffende ziekenhuis. Hij/zij verwittigt dan de patiënt in kwestie dat er een donororgaan is gevonden. Dat doet eurotransplant voor elk orgaan van iedere donor binnen de Eurotransplant zone. Die zone bestaat uit België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

Dit is in het kort, een opsomming van iedereen die betrokken is bij een procedure. Uiteraard is ieders rol veel uitgebreider. Het belangrijkste blijft de zorg voor zowel de nabestaanden als de donor.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up