Vrijdagse vraag: Wat kan er beter aan onze huidige donorregistratie?

door

In België is het zo dat je je kan laten registreren op het gemeentehuis van je woonplaats. Op de dienst bevolking kan je een formulier vragen, je keuze kenbaar maken, ondertekenen en klaar is kees. Zo eenvoudig is het. Maar toch, kan het niet wat vlotter of wat gemakkelijker? En hoe?

Er wordt vaak gezegd dat registratie in België niet nodig is. In principe is dat ook zo, ware het niet dat nabestaanden mee moeten beslissen over jouw organen als er geen registratie plaats vond. Op het moeilijkste moment moeten nabestaanden dan gaan uitzoeken wat jouw keuze was geweest omtrent orgaandonatie. Het is een moeilijke keuze op een vreselijk moeilijk moment.

Wanneer er eerder een positieve registratie plaats vond wordt deze meegedeeld aan de familie. Bij een negatieve registratie gebeurt er niets. Ik vind het persoonlijk een prettig idee dat mijn wil zal worden uitgevoerd. En ik denk dat dat voor velen geldt. Toch zijn er in België amper een goede 440.000 mensen geregistreerd als orgaandonor. Of het nu negatief of positief is, ze dachten erover na en lieten weten wat zij zelf willen.

Het moet toch nog eenvoudiger kunnen. En er zijn zoveel manieren. Ofwel de opting out zuiver toepassen en effectief iedere Belg automatisch donor maken. Alleen mensen die het absoluut niet willen moeten dan richting gemeentehuis. Zo moeten nabestaanden niet meer instaan voor de beslissing tot donatie. We zijn niet het slechte land wat donaties betreft, maar als het beter kan, waarom niet?

 

Online?

Daarnaast is het misschien eens goed dat we naar onze buurlanden kijken. Zo zijn er verschillende landen, denk maar aan Nederland die een succesvol online platform hebben waar je je kan registreren. Zo kan je met E-ID je keuze online bevestigen. Veel vlotter en toegankelijker dan naar het gemeentehuis gaan. Het grootste probleem blijft dat een gemeentehuis open is tussen de kantooruren of dat het voor velen niet iets is waar ze speciaal voor naar het gemeentehuis gaan. We doen bankzaken en belastingen online, waarom niet de keuze maken tot donatie? Zoveel gemakkelijker als je het mij vraagt.

 

Ondertussen…

Maar goed, helaas zijn we zover nog niet. Met Re-born proberen we dit al vele jaren te verwezenlijken. Tot op heden zonder resultaat. Het allerbelangrijkste nu is om er voor jezelf over na te denken. Jezelf informeren en als het kan het met je familie bespreken. Respecteer elkaar keuze en als je op het gemeentehuis bent, laat je registreren. Het bespaart je nabestaanden een erg moeilijke keuze.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up