Vrijdagse vraag: Wat is hersendood?

door

Het blijft een moeilijk begrip de hersendood, want zoveel mensen die hier steeds opnieuw naar vragen. Daarom vandaag de uitleg over wat hersendood nou net is.

Hersendood is een fatale vorm van hersenbeschadiging die onomkeerbaar en onherstelbaar is. Dat wil zeggen dat er geen activiteit meer is in de hersenen, geen spontane ademhaling, geen beweging noch reflexen.

Het gaat vaak om mensen die na een ongeval, hersenbloeding of gezwel met zware hersenbeschadiging worden opgenomen in het ziekenhuis.

 photo hersendoodsite_zpsb5b266c8.jpg
Links: Normaal angiogram van de hersenen met bloeddoorstroming
Rechts: Angiogram van de hersenen zonder bloeddoorstroming zoals bij hersendode patiënten

Slechts bij een heel beperkt aantal overlijdens is er sprake van hersendood. Vooral in het kader van hart – transplantaties kan dit belangrijk zijn. Een hart van een persoon die cardio-pulmonaire dood is, is onbruikbaar geworden. Als de persoon hersendood is, is het hartweefsel op zich vaak onbeschadigd en geschikt voor transplantatie.

 

Hersendood vaststellen

De hersendood wordt bij een patiënt vastgesteld aan de hand van enkele tests. Deze testen proberen te achterhalen of je hersenstam al dan niet in tact is. De hersenstam is het gedeelte van het brein waar onder meer de ademhaling wordt aangestuurd en de bloeddruk gereguleerd.

Bij deze testen zal men de beademing even stilleggen om na te gaan of er nog spontane ademhaling op gang komt, de reflexen zullen worden getest. De hersendood kan met een scan zwart op wit worden vastgesteld. Neurospecialisten kijken na of je reageert op prikkels. Normaal gesproken reguleert je hersenstam een aantal primitieve reflexen zoals het dichtdoen van je ogen als er iets tegenaan komt.

Blijven dit soort reflexen uit, dan is de kans groot dat je hersendood bent. Om de diagnose met zekerheid te stellen, wordt er na het uitblijven van de reflexen nog een zogenaamde Electro-encephalogram (EEG) gemaakt. Dit is een onderzoek waarbij met behulp van elektroden op je hoofd de elektrische activiteit van je hersenen gemeten kan worden. Als je hersenactiviteit op een EEG afwezig is én je primitieve reflexen compleet afwezig zijn, dan betekent dit dat je hersendood bent.

 

Drie onafhankelijke artsen

Hersendood moet door drie artsen onafhankelijk van mekaar worden vastgesteld, pas dan wordt de patiënt dood verklaard. In principe wordt op dat moment de beademing stilgelegd. Als de artsen echter denken dat de overledene een geschikte orgaandonor zou zijn, dan kunnen ze eerst in het donorregister nakijken of de persoon zijn / haar wil heeft kenbaar gemaakt. Is dat zo, dan wordt die wens gerespecteerd. Is dat niet het geval dan kunnen ze orgaandonatie bespreken met de nabestaanden. Als de organen worden gedoneerd blijft de beademingsmachine werken tot na het uitnemen van de organen.

Het is belangrijk te zien dat de hersendood vastgesteld wordt, los van de orgaandonatie. Een patiënt zal nooit dood verklaard worden om diens organen te gebruiken. De twee zaken staan los van elkaar. Daarom zal de transplantatie-arts nooit betrokken worden bij het vaststellen van de hersendood. Het transplantatie-team komt pas in actie na het vaststellen van de hersendood.

Onafhankelijk wil zeggen dat de artsen geen enkele binding hebben met de mogelijke orgaanontvanger(s) en zelf ook geen transplantatie verrichten.

 

De Belgische wet

De Belgische wet eist dat diagnose van hersendood wordt vastgesteld door drie artsen, die volledig onafhankelijk zijn van het transplantatieteam en die gebruikmaken van de recentste medische kennis om het overlijden vast te stellen.

De meeste mensen zijn niet vertrouwd met dit aspect van de dood. Het medische team spreekt over het overlijden terwijl de gestorven persoon nog levend lijkt door de roze kleur, de normale lichaamstemperatuur en het hart dat dankzij de apparatuur blijft kloppen. Het is daarom niet verwonderlijk dat het als familie moeilijk is om te begrijpen dat hun geliefde overleden is. Als je eenmaal hersendood bent, kun je niet meer herstellen. Je hersenen gaan niet ineens weer werken. Je lichaam kan alleen met behulp van apparatuur nog verder leven, al maak je dit zelf dus niet meer bewust mee.

 

Heb je zelf nog een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie, twijfel dan niet om een reactie achter te laten of een mailtje te sturen.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up