Vrijdagse vraag: Wat is een domino transplantatie?

door

We hadden het bij de vrijdagse vragen al over een cross-over transplantatie en over Samaritaanse donatie, domino transplantatie is nog iets anders en daar wil ik het vandaag graag over hebben. Eigenlijk komen Samaritaanse donatie en cross over transplantatie allemaal samen bij een domino transplantatie.

Het gaat bij een domino transplantatie over niet-rechtstreekse donoren. In tegenstelling tot bij een cross over transplantatie, waar de donor van koppel 1 een orgaan geeft aan de ontvanger van koppel 2 en de donor van koppel 2 een orgaan geeft aan de ontvanger van koppel 1, is er bij een domino transplantatie nood aan een anonieme donor. Een domino transplantatie vindt plaats bij mensen die aangemeld zijn voor het cross over programma. Dus bij mensen die een donor hebben, maar die niet compatibel zijn voor zichzelf.

Bij een domino transplantatie geeft een anonieme donor een orgaan aan de ontvanger van een koppel in het cross over programma. Het koppel geeft dan een orgaan aan een ontvanger op de wachtlijst (of aan ander koppel in het cross over programma). Hierdoor kunnen er vaak meerdere transplantaties uitgevoerd worden en dus ook meerdere mensen geholpen worden. Tevens is een domino transplantatie net als een gewone transplantatie anoniem.

Spanje was één van de eerste landen die in 2011 een domino transplantatie uitvoerde. Het initiatief kwam van een priester die zijn nier ter beschikking stelde aan een onbekende ontvanger. De vrouw van deze man doneerde haar nier. Deze werd overgevlogen naar Granada en in een andere man getransplanteerd. Zijn echtgenote doneerde op haar beurt haar nier weer aan een vrouw in Barcelona. Op deze manier kunnen er meerdere mensen geholpen worden en kan er een hele ketting aan transplantaties volgen.

 photo Dominotransplantatie_zpscnyjlbqp.jpg

Heb je zelf een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie waar je allang een antwoord op zoekt, laat het gerust weten via de reacties hieronder, een mailtje of mijn facebookpagina.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up