Vrijdagse vraag: Wat is een cross-over transplantatie?

door

Een transplantatie is een levensreddende procedure, vaak wil dan ook een familielid helpen en een orgaan afstaan om zo de lange wachttijd van jaren te vermijden.

Maar soms is het zo dat iemand van de familie of een vriend wel donor wil zijn, maar dat dit geen match is met de ontvanger. Dit omdat de bloedgroep van de donor en ontvanger niet bij elkaar passen of als de ontvanger antistoffen heeft aangemaakt tegen de donor (dat geeft een positieve kruisproef). Wanneer je een donor hebt, maar geen match bent, kan een cross-over procedure worden overwogen.

Een cross-over procedure wordt ook wel ‘gepaarde donorruil’ of ‘ruiltransplantatie’ genoemd. Het gaat eigenlijk zo,
de donor van koppel A doneert aan de ontvanger van koppel B en de donor van koppel B doneert aan de ontvanger van koppel A.

 photo CROSS OVER_zpsiagpmmwh.jpg

En zo kan een cross over procedure zelfs nog veel langer worden, bv met drie koppels, maar zelfs met nog veel meer. Zo vond in 2013 in de Verenigde staten een cross over transplantatie (of kettingtransplantatie) plaats met maar liefst 56 mensen, waarvan 28 donoren en 28 ontvangers.

De donor – ontvanger koppels die in aanmerking willen komen voor het cross-over programma krijgen eerst een afspraak met de nefroloog van het transplantatiecentrum van de ontvanger. De donor wordt in hetzelfde transplantatiecentrum onderzocht als de ontvanger.

Een cross over transplantatie is tevens ook anoniem, zo zal de donor van koppel A niet weten wie de ontvanger is bij koppel B. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar normaal gezien is ook deze donatie anoniem.

Heb je zelf ook een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie? Wil je deze graag voorbij zien komen als vrijdagse vraag? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht of stuur een mailtje via deze link. Dank je wel!

Xx

Dit wil je misschien ook lezen:

Laat een reactie achter

E-mail* ( is niet zichtbaar )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchEnglishFrench
Scroll Up