Vrijdagse vraag: Wanneer kom je op de wachtlijst voor een donororgaan?

door

Voor iedere patiënt wordt individueel bekeken of hij/zij in aanmerking komt voor een orgaantransplantatie. Ondanks de voortdurende vooruitgang van de transplantatie wetenschap blijft een transplantatie een laatste redmiddel. Patiënten die een donororgaan ontvangen moeten de rest van hun leven zware medicatie moeten slikken en de meeste donororganen gaan helaas niet eeuwig mee, daarom wordt een transplantatie pas voorgesteld als het zieke orgaan van de patiënt het overleven binnen enkele maanden of jaren onmogelijk maakt.

Enkele belangrijke criteria waaraan een patiënt moet voldoen om in aanmerking te komen voor een transplantatie. Opgelet voor elk soort transplantatie gelden er andere criteria.

 • patiënten met een (chronische) aandoening die zich in een eindstadium bevindt
 • patiënten voor wie de bestaande medische behandeling ontoereikend is
 • patiënten waarvoor geen medische behandeling (meer) bestaat
 • patiënten die trouw zijn aan hun huidige therapie en bereid zijn om hun therapie na transplantatie nauwkeurig verder te zetten

Toch mag de patiënt ook weer niet te ziek zijn. Mogelijke kandidaten voor een transplantatie ondergaan vooraf uitgebreide medische onderzoeken (bloedonderzoek, echo’s, scans, röntgen, …). Die onderzoeken moeten bepalen of de patiënt lichamelijk in staat is om de zware ingreep en revalidatie te doorstaan. De patiënt mag geen bijkomende ernstige gezondheidsproblemen hebben en eventuele infecties moeten eerst behandeld worden.

Dankzij deze onderzoeken kunnen artsen en chirurgen een beslissing nemen over de transplantatie. Dit kan verschillende uitkomsten hebben, zoals bijvoorbeeld:

 • Transplantatie is te vroeg
 • Verder onderzoek is noodzakelijk
 • Transplantatie is een te groot risico
 • Transplantatie is mogelijk

Op het vlak van ouderdom weegt de biologische leeftijd van de patiënt zwaarder door dan zijn geboortejaar. Een zestigjarige die in goede conditie is, kan nog heel wat jaren gezond leven met een donororgaan en komt dus evenzeer in aanmerking als een jongere kandidaat. Indien nodig moet de patiënt aan zijn conditie werken en stoppen met roken. Er moet zorgvuldig omgesprongen worden met de weinige organen die we hebben. Het heeft bijvoorbeeld geen zin een patiënt met een ongeneeslijke kanker te transplanteren. Ook alcoholverslaafden of mensen die het roken niet kunnen laten, komen om die reden niet in aanmerking.

Als de medische screening is afgerond, wordt tijdens een multidisciplinaire stafvergadering beslist of de patiënt wordt toegelaten op de wachtlijst van Eurotransplant. De wachttijd gaat in zodra Eurotransplant al uw persoonlijke en medische gegevens heeft ingevoerd. Hoe lang u moet wachten op een transplantatie is niet te voorspellen. Een aantal factoren spelen mee:

 • het aantal mensen op de wachtlijst;
 • de match van een beschikbaar orgaan met uw lichamelijke kenmerken;
 • het orgaan dat u nodig hebt

Meer weten over de hoelang je moet wachten op een donororgaan hebben we in een eerdere vrijdagse vraag besproken. Je kan het hier allemaal terug lezen.

Heb je zelf nog een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie, twijfel dan niet om een reactie achter te laten of een mailtje te sturen.

Dit wil je misschien ook lezen:

Laat een reactie achter

E-mail* ( is niet zichtbaar )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchEnglishFrench
Scroll Up