Vrijdagse vraag: Waarom mag je na een transplantatie geen pompelmoes meer eten?

door

Pompelmoezen, het was het enige -wat eten betreft- wat ik moest laten na mijn transplantatie. Want voor de transplantatie at ik meer dan regelmatig pompelmoes. Wekelijks en soms zelfs dagelijks. Een kleine moeite om er rekening mee te houden. Maar waarom mag je nu eigenlijk geen pompelmoes eten?

 

Eenvoudig gezegd, omdat het het effect van geneesmiddelen kan beïnvloeden.

 

Het geldt onder meer voor verschillende immunosuppresiva: ciclosporine, tacrolimus, everolimus en sirolimus, wat we zo goed als allemaal nemen na een transplantatie. Maar daarnaast geldt het ook voor andere medicijnen die niet perse alleen voor getransplanteerden worden voorgeschreven. Naast immunosuppresiva is het ook niet aangeraden bij medicijnen zoals bepaalde cholesterol- en bloeddrukverlagers, bepaalde slaapmedicijnen en zelfs bij medicijnen tegen hartritmestoornissen.

 

Wat doet pompelmoes?

Alle medicijnen die je neemt worden opgenomen en ook weer afgebroken door je lichaam. Pompelmoes en pompelmoessap bevatten stoffen, furanocoumarines genaamd. Die stoffen kunnen de werking van een bepaald enzym, om specifiek te zijn CYP3A4, in je lichaam blokkeren.

Dit enzym speelt echter een belangrijke rol bij de afbraak van verschillende geneesmiddelen. Als dit enzym minder goed werkt (door bv het gebruik van pompelmoes(sap)) hoopt het medicijn zich op in uw lichaam en is de kans op bijwerkingen groter.  Door te verhinderen dat het enzym werkt, stimuleert pompelmoessap de absorptie van die geneesmiddelen en versterkt het de effecten ervan. Pompelmoessap drinken bij het innemen van bepaalde geneesmiddelen kan leiden tot nevenwerkingen omdat er sprake is van een verhoogde dosis.

Dit effect is er telkens opnieuw als je pompelmoes eet of het sap drinkt. Het effect verdwijnt pas weer na drie dagen.

In de bijsluiter van verschillende immunosuppresiva wordt het gebruik van pompelmoes(sap) al afgekeurd, onder andere bij prograft, advagraf, neoral… Ben je dus niet zeker, lees de bijsluiter of vraag het aan je arts.

 

Ook ander fruit verdacht?

Van pompelmoes is het wetenschappelijk bewezen dat het deze invloed heeft op bepaalde medicijnen. Maar er is een vermoeden dat het bij nog andere medicijnen voorkomt, onder andere bij wijn appelsienen en granaatappel. Ook gerelateerde fruitsoorten aan de pompelmoes, zoals oa de pomelo en grapefruit bevatten furanocoumarines. Aangeraden is om ook deze fruitsoorten niet meer te eten of te drinken.

 

Heb je zelf nog een vraag over orgaandonatie of transplantatie? Laat het mij gerust weten in hieronder in de reacties.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up