Vrijdagse vraag Samaritaanse donatie

door

Dagelijks krijg ik mails van lezers en mensen die bezig zijn met orgaandonatie. Met de keuze maken, met eindwerken, met hun eigen verhaal,… Tussen die mails zitten ook veel mailtjes met vragen. Heel uiteenlopende vragen, waarvan de meerderheid logischerwijs om orgaandonatie of mijn transplantaties gaan.

De afgelopen 3 dagen kreeg ik maar liefst 8 mailtjes die over Samaritaanse donatie gingen, ook op mijn website werd dat het meest gezochte onderwerp deze week. En ik dacht dat het misschien wel leuk was om eens die vragen op de blog te beantwoorden. In plaats het weg te stoppen bij het ‚veelgestelde vragen’ item, leg ik vandaag op de blog uit wat ‚Samaritaanse donatie’ nu juist is. Tromgeroffel voor de eerste vrijdagse vraag!

 

Samaritaanse donatie of ook wel altruïstische donatie genoemd is eigenlijk een andere term voor een (vage) anonieme levende donor. Een Samaritaanse donor besluit bij leven een nier af te staan aan iemand die hij of zij niet kent. Amerika is hierbij het eerste land ter wereld dat organen van Samaritaanse donoren ging gebruiken, het komt er nu zo’n 70 tot 80 keer per jaar voor.

Betekenis:
Barmhartige Samaritaan is een Nederlandse uitdrukking en geeft aan dat iemand zich zonder eigen belang over een ander ontfermt.
Altruïstisch is het tegenovergestelde van egoïstisch en betekent onbaatzuchtig, het is iemand die altijd eerst aan anderen denkt.

Uiteraard geldt ook voor Samaritaanse donoren dat zij zich moeten laten onderzoeken of ze wel gezond en wilsbekwaam zijn. Je kan op twee manieren Samaritaanse donor zijn, je kan gericht doneren, dan geef je je nier aan iemand die bovenaan op de wachtlijst staat voor een donornier of iemand die je vaag kent omwille van een oproep op social media of televisie. Die persoon moet uiteraard overeen komen met jouw bloed- en weefseltype.

Maar je kan ook deelnemen in een cross-over-programma. Dat is een ruilprogramma waarbij de nieren worden uitgewisseld van mensen op de wachtlijst die een levende donor hebben gevonden maar waarbij de nier van hun levende donor niet voor henzelf geschikt is. De donor van A geeft dan een nier aan ontvanger van B en de ontvanger van A krijgt dan een nier van de donor van B. Het komt voor dat je een levende donor vindt in je familie, maar dat deze niet geschikt is voor jou persoonlijk, daarvoor is een cross-over-programma prima geschikt, al komt het voor dat je niet iedereen kan helpen. De Samaritaanse donor krijgt bij dit ongericht doneren niet te horen naar wie de nier gaat.

In België is levende nierdonatie nog niet goed ingeburgerd, al gebeurd het wel steeds vaker en gaan de cijfers omhoog! Ook Samaritaanse donaties zijn in België eerder zeldzaam.

In Nederland daarin tegen is levende donatie goed ingeburgerd en ook voor Samaritaanse donatie staat Nederland aan de Europese top.

 

Heb je zelf een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie waar je allang een antwoord op zoekt, laat het gerust weten via de comments hieronder, een mailtje of mijn facebookpagina

Xx

Dit wil je misschien ook lezen:

Laat een reactie achter

E-mail* ( is niet zichtbaar )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchEnglishFrench
Scroll Up