Vrijdagse vraag: Neemt de chirurg meer uit dan alleen het orgaan?

door

Of een chirurg meer uitneemt dan alleen de donororganen is tegenwoordig een regelmatig gestelde vraag. Mensen worden nieuwsgieriger hoe het allemaal verloopt en steeds vaker merken we dat mensen serieuze vragen stellen omtrent dit onderwerp. Het antwoord op deze vraag, of de chirurg meer uitneemt dan alleen het orgaan is ja. Maar het zijn wel allemaal logische ‘extraatjes’ die mee worden weggenomen als je het mij vraagt.

Het is zo dat om een transplantatie goed te laten slagen dat artsen iets meer nodig hebben dan het orgaan zelf. Ieder mens is anders en elke verbinding is anders, dus vaak verschilt het per donor wat er wordt uitgenomen. Maar wat zo goed als bij iedere donor wordt weg genomen is de milt en bloedvaten die aan een orgaan verbonden zijn. De milt is belangrijk wanneer de alvleesklier getransplanteerd kan worden. Die laatste is zo kwetsbaar en de milt ligt er zo dicht tegen aan, dat artsen prefereren om deze ook mee te verwijderen om zo tot een succesvolle transplantatie te komen. Bij de transplantatie van de alvleesklier wordt de milt dan verwijderd.

Kruisproef

Er gaat bijvoorbeeld bij ieder orgaan dat beschikbaar is voor transplantatie, een stukje miltweefsel mee. Hiermee gaan de artsen onder andere de kruisproef doen. Dat is een onderzoek waarmee gemeten wordt hoe groot de kans is dat het lichaam van de ontvanger het donororgaan gaat afstoten. Als die kans te groot is, dan wordt er door Eurotransplant een nieuwe ontvanger voor het orgaan gezocht. Ook wordt er met elk orgaan dat gedoneerd wordt een bloedstaal mee gegeven om testen op uit te voeren.

Niet meer dan nodig is

Bij de nieren kan er bijvoorbeeld (een stukje van) de urineleider mee uitgenomen worden, bij de longen een deel van de luchtpijptak of bij het hart een deel van de lichaamsslagader. Dit alles om de transplantatie vlot te laten verlopen of om de uitname makkelijker, snel en veiliger te laten verlopen. Artsen gaan zo min mogelijk extraatjes uitnemen wanneer dit niet nodig is. Alleen wanneer ze vermoeden dat het niet anders kan wordt er een bloedvat of iets mee gedoneerd. Omdat iedere donor anders is is het alleen mogelijk om dat tijdens de donorprocedure te beslissen.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up