Vrijdagse vraag: Hoeveel organen worden er jaarlijks in België getransplanteerd?

door

Er worden in België jaarlijks heel wat transplantaties uitgevoerd, maar hoeveel nu precies. De enige die het exact weet is Eurotransplant, de overkoepelende organisatie die alles regelt met betrekking tot orgaandonatie/transplantatie. Eurotransplant bestaat uit 7 landen waar België er ééntje van is, samen met Nederland, Slovenië, …

Globaal gezegd mogen we zeggen dat België het zoals geweten helemaal niet slecht doet. Hier worden een duizend organen per jaar getransplanteerd. De grote meerderheid zijn niertransplantaties aangezien dit de grootste groep wachtenden is. Ook kunnen we zeggen dat de levende donatie stilaan in de lift zit. Het komt steeds vaker voor dat een familielid/kennis een orgaan doneert. Heel erg fijn om te lezen.

Maar nu voor de exacte cijfers verwijs ik graag door naar deze duidelijke tabellen van Eurotransplant. Het gaat hier om de aantallen van afgelopen jaar, 2016. We zitten middenin 2017 dus daar kunnen nog geen finale cijfers voor zijn.

De cijfers voor het aantal getransplanteerde organen in België, per jaar, per orgaan.

 photo transplantaties per orgaan belgie_zpsutsauxow.jpg

De cijfers voor het aantal getransplanteerde organen in 2016 per land en per orgaan.

De cijfers voor België worden aangeduid in de donkerblauwe kolom. 

 photo transplantaties 2016 per orgaan_zpshmytokt5.jpg

1190 organen werden er in België getransplanteerd het voorbij jaar (2016). De meerderheid van de organen zijn de nieren. Als we kijken naar 2016 vonden er in de Eurotransplant zone meer dan 8000 transplantaties plaatst, waarvan ruim 1000 in België.

Nog enkele cijfers van 2017, de actieve wachtlijst (eind mei) per orgaan en per land.

De cijfers voor België worden aangeduid in de donkerblauwe kolom.

 photo actieve wachtlijst 2017_zpsxbgwfufk.jpg

Op dit moment wachten in België 1231 mensen op een nieuw orgaan. Op een tweede kans. In de hele Eurotransplant zone zijn dat er maar liefst 14 628. Donoren redden levens. Hopelijk krijgen deze 14 628 mensen in 2017 een nieuwe kans op leven dankzij een donororgaan. Want weet je, transplantaties zijn een behandeling, geen genezing.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up