Vrijdagse vraag: Hoeveel mensen staan er in België op de wachtlijst voor een donororgaan?

door

Als je nooit met een transplantatie geconfronteerd wordt is het moeilijk om te weten hoe het is, op de wachtlijst staan. Het is een heel onzekere, bange, maar tegelijk hoopvolle tijd. Ik herinner me vooral dat ik de eerste dagen en weken recht sprong en bang was van ieder telefoontje, zeker die ‘s avonds laat. Ik zat met mijn hoofd alleen maar op de wachtlijst. Nadien mindert het wat, al bleef ik altijd alert, soms was ik bang, soms wilde ik zelf helemaal geen transplantatie meer en soms kon ik de wereld aan.

België is aangesloten bij Eurotransplant en zij zorgen voor de eerlijke verdeling van organen. Kort gezegd is het zo dat wanneer er in België een orgaan vrij komt, deze aangemeld wordt bij eurotransplant en gaan zij -via een computerprogramma- zoeken naar de meest geschikte ontvanger op de wachtlijst. Het aantal patiënten die wachten op een donororgaan, stijgt ieder jaar. Dit mede omdat er door verbeterde technieken en medicatie steeds meer mensen kunnen geholpen worden met een transplantatie.

Een groter aantal mensen op de wachtlijst, maar het aantal donoren blijft ongeveer gelijk. Er zijn bijgevolg in België meer mensen die een orgaan nodig hebben dan dat er donororganen beschikbaar zijn.

De gemiddelde wachttijd voor een donornier is in België het langst, op een nier wacht je -ongeveer- twee tot vier jaar. Voor de andere organen, zoals lever, longen en het hart is de gemiddelde wachttijd zes tot twaalf maanden.

Tijd voor cijfers!

 photo wachtendenorgaandonatie_zpsx6cf6r3u.jpg

Momenteel wachten er in België

  • 759 patiënten op een nier
  • 107 patiënten op een hart
  • 114 patiënten op longen
  • 161 patiënten op een lever
  • 7 patiënten op een pancreas
  • 25 patiënten op eilandjes van Langerhans

En ook nog 56 patiënten die wachten op een gecombineerde transplantatie. Dat wil zeggen dat ze meer dan één orgaan nodig hebben.

Als je het héle plaatje bekijkt is het nauwelijks te geloven vind ik zelf. In de hele Eurotransplant zone zijn er meer dan 14.000 wachtenden. 14.000 mensen die wachten op een kans, op een nieuw leven.

( >> cijfers van Eurotransplant)

Ook al is België goed bezig wat orgaandonatie betreft, er is nog wel wat werk aan de winkel. Laten we hopen dat we in 2017 met z’n allen het aantal donoren nog flink kunnen laten stijgen zodat al deze mensen op de wachtlijst een nieuwe kans kunnen krijgen. De kans dat je immers zelf een orgaan nodig hebt is zo’n  8 keer groter dan dat je ooit donor zal zijn. Toch iets om in het achterhoofd te houden?

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up