Vrijdagse vraag: Hoeveel mensen kan je helpen met donatie na je overlijden?

door

Dat je als donor mensenlevens kan redden hoef ik je vast niet meer te vertellen, maar wist je dat je daarnaast ook verschillende mensen hun levenskwaliteit kan helpen verbeteren? En wel van een héél pak mensen als alles goed gaat. Naast het doneren van organen kan je ook weefsels doneren. Ook met weefsels kan je verschillende mensen na je overlijden helpen en een tweede kans geven. Maar hoeveel nu precies?

 

Organen doneren

Wat organen betreft kan je -in een ideale omstandigheid, wanneer alle organen medisch geschikt zijn voor donatie- 8 mensenlevens redden. Dit aantal is er omdat je naast de nieren ook de longen en de lever kan splitsen en aan twee patiënten kan doneren.

Hoewel het voor nieren bijna de ‘gewoonte‘ is om ze aan twee verschillende patiënten op de wachtlijst te geven, is dat bij longen en lever helemaal niet zo. Een goede donor redt veelal 3 tot 5 mensenlevens. Organen die gedoneerd kunnen worden zijn het hart, de longen, de lever, de nieren, de pancreas en dunne darm.

 

Weefsels doneren

Wist je dat je naast het doneren van organen ook weefsels kan doneren? Hierbij is het zo dat je de levenskwaliteit van verschillende mensen kan helpen verbeteren, denk hierbij aan patiënten met zware brandwonden of sporters met een ernstige letsel aan de pezen. Tienduizenden mensen kregen eerder al pezen, bot, menisci en kraakbeen om letsel aan het musculair stelsel te reconstrueren. Cornea donatie behoedt voor of corrigeert blindheid. Huidgreffes helpen tallozen over de kritieke fase heen bij brandletsels.

Met weefseldonatie kan je maar liefst de levenskwaliteit van 50 mensen helpen verbeteren. In sommige gevallen is ook weefseldonatie levensreddend, maar het is voornamelijk het verbeteren van de levenskwaliteit. De patiënt die weefsel krijgt heeft een tweede kans op een zo normaal mogelijk leven.

Het krijgt wat minder aandacht dan orgaandonatie, maar toch is iedere overleden donor ook een potentiële weefseldonor. Weefsels kunnen tot 24 uur na het overlijden worden weg genomen en kunnen wat langer bewaard worden dan organen. Zo gaan sommige weefsels naar de weefselbank voor betere bewaring. Welke weefsels kunnen gedoneerd worden en wie weefsels nodig heeft, lees je hier.

Eén orgaandonor redt verschillende levens en helpt de levenskwaliteit van anderen verbeteren, dat is duidelijk!

 

Heb je zelf ook een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie? Wil je deze graag voorbij zien komen als vrijdagse vraag? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht of stuur een mailtje via deze link. Dank je wel!

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up