Vrijdagse vraag: Hoelang gaan je donorlongen mee?

door

Er is geen duidelijk en concreet antwoord op deze vraag. Hoelang je donorlongen mee gaan hangt af van heel wat factoren, maar er is helaas ook een portie geluk nodig om het lang te trekken. Ikzelf heb na de eerste transplantatie al chronische afstoting ontwikkeld na 1,5 jaar. Nu 11 jaar na de tweede transplantatie heeft er nog geen afstoting plaats gevonden. Waarom de eerste keer wel en tweede keer niet, dat weet niemand exact.  De cijfers (in mijn hospitaal) zijn als volgt:

  • Meer dan 90% van de longgetransplanteerden overleven het eerste jaar na de transplantatie.
  • De vijfjaarsoverleving na een longtransplantatie bedraagt 80%.

Als ik dat vergelijk met mijn pre-transplantatie gesprekken is dit opmerkelijk beter. Ik herinner mij dat ik op mijn 15 jaar (in 1997) mijn pre onderzoeken heb gedaan voor transplantatie en toen zeiden de artsen dat twee jaar een mooi gemiddelde was en dat als ik 5 jaar haalde dit echt al héél erg mooi zou zijn (maar eerder uitzonderlijk).

 photo a07e4b489a207e6025ef2c80df99fd64_zps9703633c.jpg

Tegenwoordig ken ik mensen dit 17, 20 en zelfs 25 jaar leven met nieuwe longen. Dat is alleen maar mooi om te horen en heel erg bemoedigend. Ik ken er helaas ook velen die dat tweede jaar niet halen. Het is met longen nog moeilijker dan met de andere organen, omdat we op twee manieren iets kunnen oplopen en dat is via de bloedbaan of via de luchtwegen. We zijn dus extra vatbaar. Maar ook dat valt in mijn geval best mee, als iedereen hier in de winter loopt te hoesten en proesten heb ik vaak niets. Mijn lichaam is er na 11 jaar niet zwakker op geworden, in tegendeel.

Hoelang mijn longen het nog gaan volhouden weet niemand. En misschien is dat maar beter ook, ik heb nog geen zin om af te tellen of met een tijdsdruk te leven. Ik trek me liever op aan die mensen die al langer dan 20 jaar met donorlongen leven en daar ook nog mee eens mee sporten!

Xx

Dit wil je misschien ook lezen:

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Nadia El Kabdani Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
Nadia El Kabdani
Guest
Nadia El Kabdani

Hallo Stephanie! Ik ben Nadia, een alleenstaande moeder van 48 en heb COPD; Ik kan nog amper iets doen gezien ik nog minder dan 40% van mijn longinhoud heb en het met de tijd steeds erger gaat worden. Ik zit aan een zuurstoftank en ben letterlijk alles kwijt waar ik ooit voor leefde. Ik kan niet meer zeggen dat ik nog echt leef maar eerder overleef. Mijn grootste wens is om mijn dochtertje te zien opgroeien tot een grote zelfstandige flinke meid maar die droom is nu stilletjes aan aan het verdwijnen. Ik leef in constante angst dat ik het… Read more »

DutchEnglishFrench
Scroll Up