Vrijdagse vraag: Hoe voelt je eerste hap lucht na een longtransplantatie?

door

Er circuleerde een prachtig filmpje deze week op het internet. Over een meisje wiens beademingstube na haar longtransplantatie werd verwijderd. Het was zo’n herkenbaar moment. Hard en tegelijk zo mooi, de eerste keer op jezelf ademen. Die eerste hap, het is een klein wonder na een longtransplantatie.

Om heel eerlijk te zijn had ik er wel naar uitgekeken naar dat moment. Hét moment dat de beademingstube verwijderd werd. Ik had altijd het idee dat dat zo mooi zou zijn. Ik had het idee dat dat gevoel zo immens zou zijn. En hoeveel verwachtingen ik ervan had, alles ging anders dan gepland. Zoals dat meestal zo is.

Die eerste hap lucht was voor mij persoonlijk geen spektakel, in tegendeel, de eerste dagen waren zo pijnlijk en suf dat ademen maar moeizaam ging. Ik was nog helemaal weg van de wereld toen mijn tube eruit werd gehaald. Ik heb het wel gevoeld gek genoeg. En het leek alsof ze mijn longen en hele inboedel eruit trokken. Echt waw voelde het dus niet. In tegenstelling het voelde eerder erg pijnlijk. Hoewel dat ik dat persoonlijk erg jammer vond sta je er op dat moment niet teveel bij stil. Het wakker worden en beseffen was bij mij al het wonder op zich. Het besef dat alles achter de rug was en hoewel er nog een lange weg voor je ligt, het is zo fijn te weten dat iemand je dit heeft gegund.

Weet je wanneer het voor mij pas echt duidelijk werd? Toen ik op de gewone transplantatie afdeling kwam, de laatste stop voor het naar huis gaan. Toen plots dingen vanzelf gingen. Zoals urenlang praten. Of als aankleden en douchen met gemak gingen. Dat was mijn aha moment. Mijn wonder. Het besef.

Het was dan geen waw moment van bij de eerste hap adem, maar geleidelijk aan werden steeds meer dingen waw. Had er iemand van jullie meteen het waw gevoel na de verwijdering van de tube? Meteen van bij de eerste hap, dat vind ik best bijzonder.

Heb je zelf nog een vraag omtrent orgaandonatie of transplantatie, twijfel dan niet om een reactie achter te laten of een mailtje te sturen.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up