Vrijdagse vraag: Hoe start je een gesprek over orgaandonatie?

door

Een gesprek starten over orgaandonatie, het is niet altijd de meest vanzelfsprekende klus. Zeker als je nooit geconfronteerd bent geweest met iemand die een transplantatie nodig had of iets van orgaandonatie van dichtbij hebt mee gemaakt. Het is geen gemakkelijk onderwerp, dat is zeker. Het is echter wel een onderwerp waar we allemaal eens over moeten na denken. Wat willen we nu echt? Willen we onze organen doneren na overlijden of net niet? Klinkt het eng en zocht je al meer informatie?

 

Omdat het over de dood gaat is orgaandonatie lang niet gemakkelijk om over te praten. Velen vinden het eng om er nu al mee bezig te zijn. Toch hebben we allemaal al meerdere beslissingen gemaakt die met de dood te maken heeft. Kijk bijvoorbeeld naar een testament. Het kan ons allemaal overkomen en daarom is het zo belangrijk om er eens met elkaar over te spreken. Het hoeft geen urenlang zwaar gesprek te zijn, al is het maar een woordje of je mening tussendoor. Het is zo belangrijk om van elkaar te weten wat we zouden willen. Orgaandonatie kan ons jammer genoeg allemaal overkomen.

 

Hoe voer je zo’n gesprek?

Dit kan bijvoorbeeld naar aanleiding van een reportage op televisie of een artikel in de krant, waardoor je aan de eettafel zegt hoe je erover denkt en vraagt wat de andere familieleden erover denken. Heb je reclame gezien over orgaandonatie? Misschien was er een vlog die over orgaandonatie ging? Of was er op je school/werk/jeugdbeweging een lezing over orgaandonatie. Allemaal momenten waarmee je aan de slag kan om je mening mee te delen thuis.

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om over de dood te spreken. Dat is normaal, dus als je voelt dat iemand zich er niet gemakkelijk bij voelt, laat dat dan ook gebeuren. Misschien eens vragen hoe hij/zij staat tegenover levende donatie. Zou je mij een nier geven? Of zou je er een van mij willen als dat nog zou zijn? Dit kan eventueel helpen om toch over het onderwerp te spreken maar zonder over de dood te spreken.

Misschien heb jij of je familieleden er nog niet echt over nagedacht en wil je er graag meer over weten. Zoek dan gerust je vragen op op het internet, er zijn genoeg websites met duidelijke en goede informatie. Misschien kan je dat samen doen met familieleden? Of zoek wat weetjes op orgaandonatie en deel deze met familieleden.

 

Wederzijds respect

Het is belangrijk om iedereen zijn keuze te respecteren, ook als iemand liever geen orgaandonor wil zijn. Ik krijg elke dag te maken met mensen die liever geen donor willen zijn, geen enkel probleem, dat mag zeker. Dat is je goed recht. Het is gewoon een kwestie van je te informeren en te doen waar jij je goed bij voelt.

Informeer je en probeer een antwoord te vinden op je vragen en denk vooral ook, wat als jij ziek zou worden en een donororgaan zou nodig hebben. Zou je dan graag eentje krijgen?

Belangrijk is, dat je je mening, eens je de keuze hebt gemaakt ook registreert op het gemeentehuis. Doe je dit niet, dan moet je familie beslissen over orgaandonatie wanneer dit aan bod komt. Daarom zijn de thuis gesprekken zo belangrijk. r

 

Meer informatie

Iedere vrijdag beantwoord ik een vraag over orgaandonatie en transplantatie, je kan ze hier terug lezen.

Of lees je graag de meest gestelde vragen over orgaandonatie, klik dan gerust hier.

Hieronder een voorbeeld, van een nogal direct gesprek over orgaandonatie:

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up