Vrijdagse vraag: Hoe kan je donor worden?

door

Een gemakkelijke vrijdagse vraag, dat mag ook al eens. Want donor worden is gemakkelijk, maar hoe doe je dat?

Donor worden kan op je eigen gemeentehuis, op de dienst bevolking. Je geeft er je paspoort af en je tekent de nodige papieren. Normaal gezien zijn dat er twee, eentje voor jezelf en eentje voor de gemeente. Op deze papieren kan je uitdrukkelijk kiezen voor orgaandonatie (dan zeg je ja) of je ertegen verzetten (dan zeg je neen). Je kan je keuze ten allen tijde herroepen en dus je beslissing wijzigen.

Zoals je ziet is het niets spectaculair of pijnlijk en bovendien in enkele minuten helemaal gefixt. Je keuze komt dan bij je rijksregistergegevens en deze kan alleen de transplantatiecoördinator raadplegen indien nodig.

Moest je ooit iets overkomen en je zou donor kunnen zijn (dit is niet altijd het geval) dan heb je zelf de beslissing genomen. Is dat niet het geval dat moeten de transplantcoördinatoren of artsen je familie om toestemming vragen na het overlijden. Een moeilijke keuze op een moment van verdriet. Het gemakkelijkste zou dus zijn om je familie niet voor deze keuze te zetten en zelf de keuze te maken op het gemeentehuis.

Hier kan je gratis en voor niets, want zo hoort het, een donorformulier downloaden.

Xx

Dit wil je misschien ook lezen:

Laat een reactie achter

E-mail* ( is niet zichtbaar )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchEnglishFrench
Scroll Up