Vrijdagse vraag: Gaan artsen mij nog wel redden als ik orgaandonor ben?

door

Het is een veelgestelde vraag, stel je hebt iets ernstigs voor gehad en staat geregistreerd als orgaandonor. Gaan de artsen moeite doen om jou te redden?

Uiteraard gaan ze je helpen!

Er zijn dagelijks donoren nodig, maar er is geen enkele arts die een patiënt laat sterven omdat er meer orgaandonoren nodig zijn. Artsen zetten alles op alles om hun patiënten te redden, of die nu donor zijn of niet. Het is immers hun plicht om elke patiënt zo goed mogelijk te helpen.

Wat je moet weten is dat je behandeld arts geen weet heeft of een patiënt al dan niet orgaandonor is. Dit staat niet in je medische dossier, maar in je rijksregister. Deze kan alleen de transplantatie coördinator raadplegen, maar deze komt er pas later bij.

Als het zo is dat er niet meer behandeld kan worden en een patiënt komt te overlijden, dan moet dat door drie onafhankelijke artsen verklaard worden. Er moet dan getest worden of je effectief geen levenskansen meer hebt, onder andere aan de hand van neurologische testen. Die drie artsen hebben niets te maken met je behandeling of orgaandonatie en doen alle drie de nodige onderzoeken en testen om tot een besluit te komen.

Pas wanneer de derde arts zijn handtekening zet wordt het transplantatie team verwittigd.

Bij dit team hoort de transplantatie coördinator die kan na kijken of je al dan niet geregistreerd bent als donor. Als je donor bent wordt de familie ingelicht over je registratie en als je niet geregistreerd staat als orgaandonor wordt de vraag aan de nabestaanden gesteld. Nadien komt het hele donatieproces op gang.

Een arts zijn prioriteit ligt altijd bij het redden van een patiënt, de transplantatie arts is geen standaard arts, maar die komt pas aan bod als men er zeker van is dat er geen levenskansen meer zijn.

Xx

Dit wil je misschien ook lezen:

Laat een reactie achter

E-mail* ( is niet zichtbaar )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchEnglishFrench
Scroll Up