Vrijdagse vraag: Coma of hersendood, wat is het verschil?

door

Wanneer is iemand comateus en wanneer is iemand hersendood. Veel mensen zijn echter twijfelachtig omtrent de betekenis van hersendood. En of dat niet hetzelfde is als coma. Hoe verschilt hersendood van coma? Dat is de vrijdagse vraag van vandaag.

Hersendood betekent de onomkeerbare beschadiging van de hersenen De diagnose hersendood wordt gesteld op basis van een geheel van klinische factoren en indien nodig bijkomende onderzoeken. Hersendood wordt veroorzaakt door een hersenoedeem waardoor alle bloedcirculatie in de hersenen stopt.

 

Hersendood

Hersendood blijft een moeilijk begrip, dit omdat de persoon in kwestie niet echt overleden lijkt. Door de machines wordt de ademhaling tot stand gehouden, de bloeddruk en het hartritme worden door geneesmiddelen en perfusies op peil gehouden en de huidskleur blijft roze de lichaamstemperatuur wordt op 37° gehouden. Door al deze aspecten is het moeilijk te geloven dat je dierbare overleden is.

 

Diepe coma

Een diepe coma is een toestand waarbij de patiënt als gevolg van hersenbeschadiging niet wekbaar is en zich niet bewust is van zichzelf en de omgeving. Deze patiënten zijn niet wakker en zijn niet in staat vrijwillig en doelgericht te reageren op prikkels uit de omgeving.

 

Prikkels

Je bent als je in een comateuze toestand bent natuurlijk niet aanspreekbaar, maar je kan wel reageren op prikkels die de artsen toe dienen. Soms kan het zelfs zijn dat de patiënt reageert op stemmen van familieleden. Bij een coma is er nog steeds een kans dat je wakker wordt, ook al is die kans zelfs nog zo klein. Daardoor kom je niet in aanmerking voor orgaandonatie, je bent immers niet overleden. Bij hersendood zal de patiënt geen reactie geven op prikkels.

 

Kun je weer wakker uit hersendood?

Wanneer uit de testen blijkt dat iemand hersendood is kan je echter niet meer wakker worden. Dit omdat er bij hersendood geen hersenactiviteit meer is. De hersenen zijn niet meer in staat om te herstellen. De hersenstam is ernstig beschadigd en kan niet meer functioneren. Daardoor zal je niet meer zelfstandig kunnen ademhalen.

In tegenstelling tot bij een coma, daar kan je wel uit wakker worden. Dit omdat je nog steeds hersenactiviteit hebt. De hersenen werken dus nog, maar zijn beschadigd. Dit betekent dat je nog behandeld kunt worden en eventueel nog kan ontwaken en genezen.

Het is uitgesloten dat artsen zich vergissen tussen een coma en hersendood. Dit omdat er bij een coma nog sprake is van activiteit in de hersenen, maar werkt een deel van de hersenen niet of onvoldoende. Bij hersendood is er geen sprake meer van activiteit in de hersenen en deze toestand is onomkeerbaar.

We horen vaak dat mensen bang zijn dat artsen hen gaan opgeven als ze een donor nodig hebben. De eerste prioriteit van de artsen is hun patiënt redden. Geen enkele arts laat iemand overlijden omdat ze een donor nodig hebben. Als je als donor in aanmerking komt wordt je door drie onafhankelijke artsen getest om te kijken of er wel degelijk sprake is van hersendood. De drie artsen mogen niets te maken hebben met je behandeling en onderzoeken je alle drie apart om tot een conclusie te komen dat er echt geen behandeling meer mogelijk is. Pas als de derde arts zijn of haar handtekening plaatst kan de donatie door gaan. Dit tenminste als je geregistreerd staat als orgaandonor of als je familie bevestigd heeft dat de organen mogen gedoneerd worden.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up