Vrijdagse vraag: Blijft een orgaan na donatie binnen België?

door

Wat is het lang geleden dat er nog eens een vrijdagse vraag passeerde. Blogdips brachten zelfs geen vrijdagse vragen. Ik ga daarom mijn best doen om tijdens de 40 dagen bloggen toch regelmatig omtrent orgaandonatie en transplantatie te bloggen, maar eerlijk is eerlijk elke dag gaat me dat niet lukken. We’ll see! De vrijdagse vraag van vandaag is of de organen van een Belgische donor ook in België blijven.

Vaak, maar niet altijd. Belgische donororganen worden bij voorkeur getransplanteerd bij een Belgische ontvanger. Aangezien België lid is van Eurotransplant kan het dus zijn dat een Belgisch orgaan getransplanteerd wordt bij iemand buiten België, maar binnen het Eurotransplant gebied. België, Duitsland, Kroatië, Hongarije, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Slovenië zijn aangesloten bij Eurotransplant.

Een computersysteen bij Eurotransplant berekend op basis van bloedgroep, medische urgentie en wachttijd welke patiënt er in aanmerking komt en de beste match is bij de aangeboden donor. Als er in België geen geschikte ontvanger is wordt er bij Eurotransplant gekeken wie in het Eurotransplantgebied het orgaan het best kan gebruiken. Vaak is afstand van de donor tov het orgaan ook van tel, zo moet een donorhart binnen de vier uur getransplanteerd kunnen worden.

Heb je zelf nog een vraag over orgaandonatie en/of transplantatie? Laat het me gerust weten via de reacties of de contactpagina.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up