Vrijdagse vraag: Blijft er bloed van de donor in de organen?

door

Het is misschien een gekke vraag, maar ik merk dat ook in mijn vriendengroep er over zulke dingen nagedacht wordt. Aansluitend komt meestal de vraag of ik de adem van mijn donor ademde na mijn transplantatie. Ze staan vaak stil bij heel andere dingen als ik. En dat is normaal als je niet eerder met het onderwerp geconfronteerd werd. Het zit echter zo, wanneer organen van een donor kunnen gebruikt worden voor transplantatie en deze worden uitgehaald moeten ze in een zo goed mogelijke conditie blijven om de transplantatie te laten slagen.

Al jarenlang is het de gewoonte van de organen op ijs te bewaren. Het nadeel hiervan is dat het nogal ‘bruut‘ is voor de organen. Koude geeft soms namelijk schade. Deze manier zorgt ervoor dat de stofwisseling van het orgaan bijna volledig stil komt te liggen en het orgaan moet dan zien te overleven zonder dat het zuurstof krijgt. Gedurende deze bewaartijd kan de kwaliteit van het orgaan achteruit gaan. Organen die in goede staat zijn kunnen tegen een stootje en zullen dat goed overleven, maar organen waar wat beschadiging aan is of wat ouder zijn kunnen hierdoor onbruikbaar worden.

Daarom worden er soms machines ingezet die de organen dan buiten het lichaam bewaren op 37 graden en continue doorspoelen met zuurstofrijke vloeistof. Die methode kan organen langer in een betere conditie houden.

Wanneer de organen uit het lichaam van een donor gehaald worden, dan worden deze altijd gespoeld. Iemand van het uitname team spoelt de organen met een bewaarvloeistof. Het bloed van een donor kan niet in de organen blijven zitten omdat het dan zou stollen. Want wanneer er gestold bloed in de organen zit is het orgaan vaak onbruikbaar voor transplantatie. Uiteraard kan er wel een restje bloed van de donor in de organen blijven, maar bij de operatie en de spoelingen verliest het wel het grootste deel van het aanwezige bloed.

Heb je zelf nog een vraag over orgaandonatie en/of transplantatie, laat deze gerust achter bij de reacties of stuur me een mailtje. Wie weet wordt jouw vraag hier besproken!

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up