De vijftigste verjaardag van de harttransplantatie

door

3 december 1967, dat is exact 50 jaar geleden vandaag. Vijftig jaar sinds de eerste harttransplantatie.

Denise Darvall was 25 en ging een taart kopen toen ze werd aangereden. Dankzij de toestemming van haar vader schonk ze haar hart aan de 55-jarige Louis Washkansky vandaag vijftig jaar geleden. Drieëndertig uur na de operatie sprak Louis voor het eerst, vier dagen later gaf ie een radio interview van op zijn ziekbed. Achttien dagen na de operatie overleed Louis aan een longontsteking. Achttien dagen klopte Denise haar hart in het lichaam van Louis. Christiaan Barnard voerde met zijn team die allereerste transplantatie uit.

Vijftig jaar en wat zijn we op vlak van orgaantransplantaties vooruit geschoten, denk vooral aan ciclosporine. Die transplantatie in het Groote schuur hospitaal in Zuid-Afrika was het begin van zoveel.

 photo first-HTX2_zpsscvkcan9.jpg

Ik had het geluk enkele jaren geleden naar Zuid-Afrika te reizen voor een WK en nadien één van de mooiste reizen ooit te maken. Ik bezocht ook het Groote schuur hospitaal en het bijhorende museum. Ik vond het zo bijzonder dat ik daar aanwezig mocht zijn, tot in de OK waar het vijftig jaar geleden begon. En ooit, ooit ga ik terug, ik wil het nog eens zien.

Vijftig jaar, een mijlpaal!

 photo first-HTX-2_zpsmdtdaafm.jpg

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up