Tweede kans dankzij donorlongen

door

Dat Stéphanie Keustermans dit weekend haar eigen fuif organiseerde, hadden een jaar geleden maar weinig mensen voor mogelijk gehouden. Door een slepende longziekte kon ze amper trappen lopen en raakte ze bij de minste inspanning buiten adem. De kentering kwam er na haar dubbele longtransplantatie van vorig jaar.


“Ik herinner me nog goed dat ik de avond van 20 oktober telefoon kreeg van het Gasthuisberg met de melding dat er donorlongen waren. Ik moest meteen komen, want de operatie was al voor een paar uur later geprogrammeerd. Toen ik thuis nog enkele spullen bijeengraaide zei ik tegen mijn ouders dat de zuurstoftank en –maskers moesten weg zijn tegen mijn thuiskomst. Ik zou ze niet meer nodig hebben.”

 

“In het ziekenhuis was het een zenuwslopende nacht. De operatie werd steeds maar uitgesteld en de twijfel groeide. Vooral omdat de dokters die kwamen vertellen dat de ingreep weeral met een half uur werd uitgesteld, er de nadruk op legde dat de transplantatie elk moment kon worden afgeblazen. Gelukkig kwam het zover niet en kan ik nu met mijn nieuwe longen een leven leiden zoals mijn leeftijdsgenoten.” Tijdens de lange wachtperiode die aan de transplantatie vooraf ging, kreeg Stéphanie steun van alle kanten. “Ik heb prachtige vrienden, er was mijn familie en niet in het minst het personeel van Gasthuisberg waar ik steeds heel veel steun vond. Maar de man die een belangrijke rol speelde was Mark Owen van Take That.”

 

Geschenkjes
“Hij was het die me –tijdens onze ontmoeting die geregeld was door de Make A Wish Foundation- definitief kon overtuigen om door te zetten en te blijven vechten tot ik mijn nieuwe longen zou krijgen. We dansten op één van zijn liedjes en hij fluisterde me enkele woorden toe. Tot op heden weet niemand, zelfs mijn ouders niet, wat die woorden precies waren. Hij had ook nog geschenkjes bij. De zilveren armband die ik kreeg, beschouw ik nog steeds als mijn belangrijkste bezit.”

Om de jongeren die een gelijkaardig verhaal beleven en zelf een transplantatie achter de rug hebben de kans te geven om er eens op uit te trekken organiseerde Stéphanie dit weekend een spaghetti-avond en een rookvrije fuif.

“Die jongeren kunnen niet zoals leeftijdsgenoten op reis gaan of uitstapjes maken. Dat moet steeds onder medische begeleiding gebeuren en dat kost nu eenmaal geld. Daarom gaat de opbrengst van deze avond volledig naar hen”, besluit Stéphanie.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up