Tentoonstelling orgaandonatie & transplantatie

door

We logeren in een kustdorpje vlakbij Malaga, heerlijk, want het is hier iets frisser en ons hotel beschikt over maar liefst drie verschillende zwembaden. Na drie dagen lui lekkeren onder de palmbomen besloten we om richting Malaga te trekken. Om de stad al eens te zien en te verkennen. Zo kwamen we langs de tentoonstelling over orgaandonatie in het centrum van Malaga. Mooi om te zien dat de stad zo zijn best heeft gedaan om orgaandonatie te promoten.

De tentoonstelling bestaat uit 8 panelen waar twee mooie grote zwart wit foto’s op staan van kinderen. Een kind dat op één of andere manier geconfronteerd werd met orgaandonatie. Zo krijg je onder andere het verhaal te zien van Carlos en Ma Pilar. Zij waren vroeger met z’n drieën maar verloren hun zusje Clarita na een te lange wachttijd op een levensreddend donororgaan. Het idee alleen al gaf me een krop in de keel. Aan de andere kant lees je het hoopvolle verhaal van Rodrigo, een tienjarige die op zijn 2,5 jaar maar liefst vijf nieuwe organen kreeg. En ook het verhaal van Auxi, het kleine meisje kreeg maar liefst drie transplantaties van zeven verschillende organen!

 photo orgaandonatie-malaga-1_zpsybqg1pwn.jpg

Eindigen (of beginnen -naargelang van waar je komt-) doet het rijtje met een grote foto van Pablo. Ik heb hem nooit ontmoet en had dat oh zo graag hier in Malaga gedaan deze World Transplant Games. Hij was het gezicht voor dit WK. Pablo had leukemie en onderging twee beenmergtransplantaties. Helaas is ie in februari overleden. Hij werd in Spanje het gezicht voor het WK, maar liet het percentage beenmerg donoren stijgen met maar liefst 1300 procent. Een held!

 photo orgaandonatie-malaga-2_zpsleyshiod.jpg

Ik vond het prachtig. Hopelijk blijft ie nog lang staan en kunnen veel mensen deze hoopvolle berichten lezen. Een gezicht plakken op orgaandonatie werkt. Toen we bij de foto van Pablo stil stonden kwamen er spontaan mensen naar ons toe gewandeld. Om te zeggen wat een fantastische kerel hij was, hij liet iedereen lachen en werd hier best bekend. Onverwacht vond ik het best emotioneel om alle verhalen te lezen want zo heeft iedereen op dit WK een verhaal, van de allerkleinste tot de oudste. Orgaandonatie wérkt, dat wordt hier wel bewezen.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up