Stephanie Keustermans overwon transplantatie door topsport’

door

“Goud winnen met niewe longen”

 

“Veel mensen hebben blijkbaar de idee dat je na een longtransplantatie voor de rest van je leven languit op de bank ligt”, zucht Stephanie Keustermans (23). Niet dus. Samen met elf andere Belgische atleten veroverde ze eind juni 26 stuks eremetaal op de 11de Europese Spelen voor mensen met een getransplanteerd hart of longen in het Italiaanse Napels.
“We scoorden vooral in de disciplines badminton, tafeltennis en atletiek”, zegt Stephanie Keustermans die zelf in het badminton twee zilveren en in de discipline tafeltennis twee gouden medailles veroverde. Aan de spelen namen meer dan 1.000 sporters uit 18 verschillende landen deel.


Tweemaal twee nieuwe longen
“Voor mensen die een hart- of longtransplantatie ondergingen, is sport ontzettend belangrijk”, beklemtoont Stephanie Keustermans, tevens de drijvende kracht achter de site www.reborntobealive.be, een vereniging die jonge transplantatiepatiënten wil voorthelpen. “Via sport train je je lichaam en je spieren. Je mag niet vergeten dat veel mensen vóór de transplantatie van hart of longen ziek en zwak waren en achteraf hun conditie van nul moesten beginnen opbouwen.”

 

 

“Toen ik herstelde van mijn eerste dubbele longtransplantatie kon ik bijna niks”, herinnert Stephanie zich. “Op de loopband hield ik het amper 2 minuten vol. Ik kon met mijn benen nog geen gewichten van twee kilo in beweging krijgen. Ik was als 21-jarige compleet niet in staat tot wat ik 50- en 60-jarigen, die in hetzelfde lokaal revalideerden, wel met gemak zag doen. Dat was wel even schrikken.”

 

“Er zijn wel enkele extra aandachtspunten. Je mag je lichaam nooit forceren, iets wat gezonde mensen zich wel eens kunnen veroorloven. Wie zich tijdens een wedstrijd moe voelt die stopt. Daar wordt op deze Spelen niemand scheef voor bekeken. Uiteraard heb je ook de voorafgaandelijke toestemming van de dokters nodig om te mogen deelnemen.”

De volgende Europese Spelen voor mensen met een getransplanteerd hart of longen vinden in 2008 in het Franse Vichy plaats.

“Ook daar zijn we van de partij. In feite zijn mijn trainingen al gestart.”

 

Leven aan een zijden draadje
Toen Stephanie 3 jaar was, kreeg ze met zware longproblemen af te rekenen. Artsen vreesden dat ze niet lang te leven had. Haast elke dag moest ze naar het ziekenhuis.

Enkel een dubbele longtransplantatie kon hulp bieden. Die transplantatie gebeurde in oktober 2001. De operatie leek geslaagd, tot dokters 2 jaar later chronische afstotingsverschijnselen vaststelden. Kort daarop, de dag dat ze 21 jaar werd, hing haar leven zelfs even aan zijden draadje. Een nieuwe transplantatie was dringend nodig.

“Kort daarna kwam heel plots het nieuws dat er nieuwe longen beschikbaar waren”, aldus Stephanie. Sinds de tweede transplantatie gaat het Stephanie bijzonder goed. Zij is totnogtoe de enige jonge patiënte met getransplanteerde longen in ons land die twee keer twee nieuwe longen heeft gekregen. “Toen ik hoorde van de Europese Spelen voor mensen met een getransplanteerd hart of longen ben ik vrij fanatiek beginnen sporten.” Met resultaat, want op die Spelen van 2004 in Dublin kwam ze ook al met medailles naar huis.

Of ze nu helemaal genezen is? “Ook na de tweede transplantatie kunnen nog afstotingsverschijnselen optreden. Om die kans tot een minimum te beperken, volg ik zeer plichtsgetrouw de richtlijnen van de artsen, bijvoorbeeld door de medicijnen met een zo groot mogelijke regelmaat van de klok te nemen. Maar 100 procent zekerheid krijg je niet. Maar wie heeft dat wel?”

Het Nieuwsblad
Werner ROMMERS 09/07/2006

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up