Nog eens transplanteren?

door

Ik ben al vijftien jaar een dolgelukkig paar met mijn donors longen. En dat is zo’n fijn en dankbaar gevoel nadat de eerste transplantatie wat minder fortuinlijk ging. Weten dat ik deze keer meer geluk had. In mijn hoofd weet ik dat het al vijftien jaar geleden is, maar het voelt helemaal zo niet. Omdat ik volop in het leven sta. En dan zegt het cliché dat tijd vliegt. En geloof me, tijd raast. De enige bezorgdheid is dan natuurlijk, wat als het op een dag weer mis gaat? Donororganen gaan helaas nog niet ‘voor altijd’ mee, ook al verandert de wetenschap en technologie voortdurend. Dan ben je uiteraard dankbaar voor alle jaren extra, dat ben je sowieso voor elke dag, maand en jaar, maar toch passeert dat af en toe in je hoofd. En het is niet zo dat ik elke dag daarmee bezig ben, maar af en toe dringt dat toch eens door. 

In Nederland onderging D. als eerste in de Benelux een derde longtransplantatie. Ik vond het al chapeau dat ze d’r weer met volle moed voor ging, voor zingen met het raam open. En dat gaf mij ergens wel een hoop moed en kracht.  Het is zo’n goed gevoel om te weten dat een retransplantatie niet perse de finale eindhalte is. Het geeft hoop en dat is zo’n sterk gevoel. Soms heb je dat even nodig, voor je eigen mindset. Alsof je middenin een publiek staat dat drumt, roept en tiert en je net een uitgang spot. Het geeft gemoedsrust dat die derde transplantatie nu ook in de Benelux is uitgevoerd. Dat het gedurfd is en dat er een donorheld en familie was die akkoord gingen met orgaandonatie. Dat D. er volop voor ging. En dat het haar goed gaat. Dat is haar zo gegund. Dat was alles waar ik op gehoopt had. 

Hoop op leven.

Dit wil je misschien ook lezen:

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
StephanieDjuna Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
Djuna
Guest

Lieve Stephanie,

Jij bent mijn voorbeeld, altijd geweest, jij zal dit ook weer overwinnen als het op dat punt moest belanden.
Dikste kus!

Djuna

DutchEnglishFrench
Scroll Up