Mijn favoriete kerstkoekjes

door

Vorig jaar gaf ik jullie mijn recept mee van mijn favoriete citroenkoekjes. Ik vind ze nog steeds overheerlijk. Dit jaar, een nieuw recept. Met Kerst in zicht, tijd om je huis heerlijk te laten ruiken naar chocoladekoeken. Ik ben er dol op. Ze zijn zo smeuïg en lekker en je kan er best veel mee combineren. Voor nu het recept dat hier thuis al eeuwig mee gaat. Je bakt er een tiental eerder grote koekjes mee, maar als je ze wat kleiner wil kan dat ook perfect!

Wat je nodig hebt:

200 gr boter (op kamertemperatuur)
300 gr suiker
1 groot ei
275 gr zelfrijzende bloem
75 cacao poeder
1 reep witte chocolade
1 reep bruine chocolade
Een klein beetje melk indien nodig

Perfecte koekjes in 10 stappen!

Stap 1: Zet je oven op 200 graden

Stap 2: Doe alle suiker en de boter samen in een kom en klop met een keukenrobot of keukenrobot tot ze een geheel vormen.

Stap 3: Voeg het ei toe aan het suiker en boter mengsel en klop verder.

Stap 4: Voeg alle droge ingrediënten samen, de cacao poeder met de bloem en meng dit even.

Stap 5: Doe het cacao met bloem mengsel bij de boter, ei en suiker mengsel en klop even verder op.

Stap 6: Neem je reep melkchocolade en doe deze in stukken bij het mengsel. Doe hetzelfde met je reep witte chocolade. Je kan ook wat anders van chocoladesnoepjes toevoegen en tevens ook donkere chocolade. Ik hou de stukken vrij groot zodat deze heerlijk gesmolten zijn na het bakken. Roer deze met de hand of met een spatel onder het mengsel.

Eventueel: Als je mengsel op dit punt te droog lijkt kan je er een eetlepel melk aan toevoegen.

 photo chocoladekoeken1_zpsuxyr5wpe.jpg

Stap 7: Neem je ovenschaal en bekleed het met bakpapier.

Stap 8: Maak bolletjes van het deeg, heb je graag grote koekjes maak je grotere bolletjes, heb je graag iets kleinere, dan maak je ze wat kleiner. Ik heb graag een stevige koek dus maakte ze vrij groot. Maar als ik ze voor de kids maak dan maak ik ze bewust wat kleiner.

Stap 9: Druk de bolletjes iets of wat plat, maar bijlange niet volledig. Door de temperatuur gaan de bolletjes nog wat smelten en worden ze vanzelf platten. Gewoon even je handpalm er zachtjes op zodat de koeken heerlijk smeuïg blijven.

Stap 10: Bak de koekjes, zo’n 11 minuten op 200 graden. Bij het uit de oven nemen lijken ze misschien niet volledige gebakken, maar dat zijn ze wel! Ze zijn nog zacht, maar dit veranderd bij het afkoelen. Als je ze langer in de oven laat gaan ze er te hard uitkomen. Ken je je oven goed, pas gerust de temperatuur aan, maar zorg ervoor dat ze niet té hard worden gebakken.

 photo chocoladekoeken2_zpsmlnrpiuy.jpg

Laat de koekjes ongeveer 30 minuten afkoelen en dan is het tijd om te smullen.

Perfect voor op kerstochtend met een grote tas melk of iets anders lekker! Perfect voor wat warmte op koude en donkere dagen bij een goede film of na een fikse boswandeling.

Dit wil je misschien ook lezen:

Laat een reactie achter

E-mail* ( is niet zichtbaar )

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

DutchEnglishFrench
Scroll Up