Love & share #73

door

Het bloggen is pas echt weer opgepikt als er een love & share online staat. Het heeft door de drukte te lang geduurd eer ik weer in gang was, maar dat wakkert het verlangen alleen maar aan. En zo is het plots al weer december. De laatste maand van het jaar is vanaf vandaag ingezet. Vanaf nu met volle goesting richting 2019! Hier zijn de artikels op deze druilerige 1e december. Prettig weekend!

 

Fritz Derom gaf UZ Gent 50 jaar geleden wereldprimeur

Fritz Derom, een Gentse chirurg op rust van 91 jaar, kan zich de longtransplantatie van 50 jaar geleden nog levendig herinneren. Op 14 november 1968 opereert hij in het Gentse UZ Aloïs Vereecken, een 23-jarige metaalarbeider met een stoflong. En hij zorgt voor een wereldprimeur: voor het eerst blijft een patiënt na een longtransplantatie langer dan 20 dagen leven. Een mijlpaal in de geschiedenis van de geneeskunde, maar de erkenning blijft vreemd genoeg uit. Vooral in eigen land wordt er met geen woord gerept over de succesvolle longtransplantatie.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

David en Kathy zetten hun huis open voor jongeren in problemen. En dan heeft een van hen plots een nieuwe nier nodig. En David is een match

“Je komt in aanmerking als donor, maar als je wil schrijf ik je een brief waarin staat dat we je hebben afgewezen. Je móét dit niet te doen.” Dat kreeg de Amerikaanse David Simpson (57) te horen van de arts die hem onderzocht had om te zien of hij een nier kon schenken aan een meisje dat hij samen met zijn vrouw Kathy (56) thuis opving. Madeline was één van de tientallen jongeren die ze een tweede kans gaven in het leven door hun huis voor hen open te stellen. Maar ze bleek heel ziek te zijn. En daarop kreeg het begrip ‘geven’ donderdag plots een heel nieuwe dimensie.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Formule 1-legende Lauda kondigt na longtransplantatie terugkeer aan bij Mercedes

Voormalig autocoureur Niki Lauda heeft in een filmpje zijn terugkeer bij Mercedes aangekondigd. De 69-jarige Oostenrijker revalideert momenteel van een longtransplantatie.

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Over een tijdje ben je je eigen orgaandonor

Het zou een einde maken aan de wachtlijsten voor orgaandonatie. Maar zover is het nog niet, want er zijn nog wel vragen over deze methode, met name over de veiligheid. ,,Mogelijk integreren de nieuwe cellen niet goed in het bestaande orgaan. En er zou kanker kunnen ontstaan.’’

Klik hier om het volledige artikel te lezen

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up