Love & share

Love & share #36

door

Het is alweer zaterdag, tijd lijkt wel te vliegen, nog geen week en het is weer december. De allerlaatste maand van 2016. En dan is zo snel als ze kwam alweer voorbij, 2016. Positief deze week is dat de medische kosten voor levende orgaandonatie zowat volledig geschrapt zijn. Levende donoren zullen geen remgeld meer moeten betalen vanaf voorjaar 2017. Het enige jammere is dat mevrouw De Block deze maatregel zogezegd op eigen initiatief heeft genomen, terwijl Re-born to be alive vzw hier al ruim 6 jaar mee bezig is.

Vanaf 2010 zijn we echter volop gegaan voor deze maatregel, de kosten van levende donoren moesten verminderen en daarom dienden we, samen met toenmalig Open – VLD kamerlid Katia della Faille meermaals aanvraagen in bij minister Onkelinx. Maar ook aan mevrouw De Block werd deze vraag meermaals voorgelegd. We gaven niet op en deze week was het eindelijk zover! Hopelijk is er een minder grote drempel voor mensen die graag bij leven iemand een levensreddend orgaan willen schenken.

Medische kosten bij levende orgaandonatie zowat volledig geschrapt

Wie tijdens zijn leven een orgaan afstaat, zal binnenkort niet langer moeten opdraaien voor de bijhorende medische kosten die nog volgen na de donatie. Dat heeft het Verzekeringscomité van het Riziv beslist, zo meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). “Wie bij leven een orgaan afstaat, stelt een uitzonderlijk gebaar. Het is essentieel dat we uit respect voor deze mensen alle financiële drempels van orgaandonatie wegnemen”, vindt De Block. De orgaandonatie zelf was al grotendeels voor rekening van de verplichte ziekteverzekering. Een deel bleef echter nog ten laste van de donor.

Klik hier voor het volledige artikel

Melissa herstelt van stamceltransplantatie: ‘Ik kan weer voor mijn zoontje zorgen’

Melissa is 28 jaar, heeft een zoontje van zeven maanden en krijgt te horen dat ze leukemie heeft. Haar enige kans om te overleven? Een stamceltransplantatie. Helaas blijkt geen van de familieleden geschikt als donor. Melissa’s zus besluit Facebook in te zetten op zoek naar een anonieme donor. Zus Kim geeft ook een interview aan LINDAnieuws.

Klik hier voor het volledige artikel

Door kaliumarm dieet kun je je donornier verliezen

Patiënten die na een niertransplantatie een kaliumarm dieet aanhouden, lopen op den duur een verhoogd risico op het verliezen van de donornier en op voortijdig overlijden. Dit concluderen onderzoekers van de afdeling Nierziekten/Interne Geneeskunde van het UMCG.

Klik hier voor het volledige artikel

Nog één kus: moeder deelt tragische foto van laatste momenten met haar dochter

De 23-jarige Kayleigh kwam eerder dit jaar om na een ski-ongeval. Ze stuurde haar moeder nog een laatste bericht, maar een dag later werd ze in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Haar moeder deelde onlangs een foto van haar andere dochters, terwijl die hun zus een laatste zoen gaven voor ze werd weggevoerd voor orgaandonatie.

Klik hier voor het volledige artikel

Dit wil je misschien ook lezen:

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
StephanieMarleen Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Marleen
Guest
Marleen

Het even laten weten dat ik op 4 november 2016 getransplanteerd ben van een paar donor longen .
Ik voel me er supper bij niet meer happen nar adem geen puffers meer alleen leren genieten van een 2de leven .
Op 23 november ben ik ontslagen uit ‘t uz leuven en nu kan ik thuis met mijn ventje en hondje genieten

DutchEnglishFrench
Scroll Up