Longtransplanten behalen 9 medailles

door

 

Leuven – Stéphanie Keustermans (25) uit Leuven en Steven Van Daele (31) uit Zulte trokken van 20 tot 29 juni naar de Europese Spelen voor hart- en longtransplanten in het Franse Vichy. Samen verzamelden ze er vijf gouden, drie zilveren en één bronzen medaille.

Het tweejaarlijkse sportevenement vond al voor de twaalde keer plaats. 15 Europese landen en Israël bonden er de strijd met elkaar aan.Stéphanie en Steven vertegenwoordigden er namens vzw Re-Born To Be Alive – een vzw voor jongeren die een longtransplantatie hebben ondergaan – ons land, samen met acht franstalige landgenoten.

Galadiners
In het totaal behaalde het Belgische Team 31 medailles. 's Avonds genoten ze van galadiners, een barbeque aan het meer en een bezoek aan de opera. Een boomplanting – als dank aan de Donoren – sloot de Spelen af.
"Via onze sportieve prestaties willen we longtransplanten in de kijker zetten en orgaandonatie promoten", zegt Stéphanie, die in totaal 3 gouden en twee zilveren medailles behaalde. "Dat je na een transplantatie aan sport kan doen, is natuurlijk uiterst positief. We hopen dan ook dat we mensen kunnen aanzetten om zich te registreren als orgaandonor."

Donormobiel
Over longtransplantatie bestaat nog veel onwetendheid. "De ingreep bestaat nog niet zo lang", vervolgt Stéphanie. "De wet zegt dat iedereen donor is, maar als iemand overlijdt zonder zich te hebben geregistreerd, moeten de nabestaanden beslissen en dat ligt vaak moeilijk. In september trekken we daarom met een donormobiel en uitleg door het land. De wachttijd voor een transplantatie bedraagt ongeveer zes maanden, maar voor sommigen komt de hulp te laat".
Dat orgaandonatie je leven verandert, staat als een paal boven water. "Ervoor ben je afhankelijk van zuurstof en kinesitherapie. Je leven speelt zich af tussen bed, zetel en ziekenhuis. Vanaf minder dan 30 procent longfunctie is een transplantatie mogelijk: je zit dan echt bijna zonder lucht", vertelt Stéphanie.

Dankbaar
De zware operatie betekent echter een nieuw begin. "De revalidatie is lang, en natuurlijk zijn we niet volledig genezen. Maar het gaat wel veel beter en voor velen begint er een tweede leven. Dat zorgt voor heel wat emoties. We zijn onze donoren dagelijks dankbaar."

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up