Leuvense haalt met nieuwe longen 4 medailles op EK

door


De Leuvense Stéphanie Keustermans (23) heeft vier medailles gewonnen op de Europese Spelen voor hart en longtransplanten, die eind juni plaatsvonden in Napels, Italië.
Een prestatie om trots op te zijn. Al was de deelname op zich al een godsgeschenk: voor haar transplantatie kon Keustermans geen 100 meter lopen.


Op haar derde werd Keustermans geveld door een longziekte. Maar ze moest wachten tot haar negentiende voor ze nieuwe longen ingeplant kreeg. Door complicaties moest ze twee jaar later opnieuw een transplantatie ondergaan. Sinsdien gaat het beter met het meisje. Zoveel beter zelfs dat ze volop aan het sporten sloeg. “Het is sowieso goed voor ons, transplanten, om te bewegen”, zegt Keustermans.

“Ik train er bijvoorbeeld mijn longspier door. En een goede ademhaling is trouwens altijd meegenomen. Maar daarnaast doe ik het ook echt graag. Sporten is voor mij een revelatie. Vroeger kon en mocht ik nauwelijks bewegen. 100 meter lopen lukte niet. Mijn hart moest extra hard pompen omdat mijn longen niet meewerkten. Dat is nu gelukkig verleden tijd.”

Goud en zilver
Echt topniveau zal Keustermans wellicht nooit halen. Maar toch mag ze zich de trotse winnaar van vier medailles noemen op de afgelopen Europese Spelen voor hart- en longtransplanten. “In totaal namen ongeveer negentien landen en 1.000 mensen deel”, vervolgt Keustermans.

“Uit Vlaanderen waren we met zes deelnemers. Ik heb uiteindelijk twee gouden medailles gewonnen voor tafeltennis en twee zilveren voor badminton. Badminton is mijn favoriete sport. In het dagelijkse leven speel ik het ook erg graag en veel. Op tafeltennis train ik iets minder vaak. En toch hebben we de Britse ploeg, die traditioneel veel sterker staat en meer ervaring heeft, uitgeschakeld. Een ongelooflijk gevoel.

Na de Spelen hebben we nog bezoekjes gebracht aan Pompeï en de stad Napels.Ik ben blij dat ik erbij kon zijn. En over twee jaar wil ik graag naar de volgende Spelen in Frankrijk. Hopelijk haal ik daar hetzelfde mooie resultaat.”

Het Laatste Nieuws
12 juni 2006

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up