Let’s talk about: Levenslang medicatie

door

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Zo is dat ook met transplantaties, het gaat niet allemaal vanzelf. Je hebt een flinke dosis geluk nodig, maar ook medicatie. En die medicatie moet voor iedere patiënt zo goed mogelijk afgesteld worden. Zo’n medicatie lijst ziet er dan ook voor iedere transplantatie patiënt anders uit.

De standaard zegt dat iedere patiënt die een transplantatie onderging één van de of meerdere medicijnen neemt tegen afstoting. Er zijn momenteel verschillende medicijnen die zich richten op het onderdrukken van het immuunsysteem waardoor het nieuwe donororgaan niet afgestoten wordt. Het probleem met die medicatie is dat die verschillende bijwerkingen met zich mee brengt. De ene patiënt is daar gevoelig aan, de andere wat minder.

Bovendien is het zo dat je eigen ziekte waarvoor je een transplantatie nodig had nog wat extra medicatie met zich mee brengt. Bij mij persoonlijk moet mijn hart een beetje in toom gehouden worden door middel van een bètablokker. Doordat mijn longen niet mee wilden voor de transplantatie moest mijn hart extra werken. Die laatste is dat nooit afgeleerd en blijft maar door pompen. Om alles een beetje te verteren en geen maag of darmklachten te ontwikkelen neem ik ook standaard een maag/darm beschermer.

Maar het weegt niet op tegen de situatie voor de transplantatie. Het is iets dat veel mensen vragen of van schrikken als ik zeg dat het voor de rest van mijn leven is. De medicatie dat is een vanzelfsprekendheid op de duur. Als ik ergens ben dan voel ik ook perfect aan wanneer het tijd is voor mijn medicatie. Zelfs zonder alarm zal ik niet te laat zijn omdat mijn lichaam het na al die jaren voelt. Voor de zekerheid staat dat wel hoor dat alarm. Maar als je de situatie voor en na transplantatie vergelijkt vind ik het een kleine moeite om elke dag die paar minuten je best te doen voor je medicatie.

Wat is wat, wel dit is mijn ochtenddosis, ik ben gezegend met een niet al te uitgebreid pakket. Daar ben ik me heel bewust van. ‘s Avonds volgen slechts twee pillen. Ik weet dat er getransplanteerden zijn die minder nemen, ik weet ook dat er zijn die meer nemen. Net zoals bij een transplantatie is ook bij medicatie niemand hetzelfde.

advagraft: voorkomen van afstoting door het onderdrukken van het afweersysteem

cellcept: voorkomen van afstoting door het onderdrukken van het afweersysteem

inderal: bètablokker

fosamax: botontkalking en vitamine D-tekorten tegengaan

medrol: ontstekingswerend en onderdrukken van het afweersysteem

omeprazole: voorkomen van maag- en darmzweren

bactrim: antibiotica, infectiepreventie

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up