La Gomera: Agulo

door

Ik vertelde het al in mijn blog van gisteren, Agulo was één van onze favoriete dorpjes op La Gomera. We moesten d’r een eindje voor rijden, aangezien we aan de zuidkant van het eiland verbleven en Agulo helemaal noordelijk ligt. Maar wat was het de moeite en we kozen per toeval een extra speciale dag!

 photo agulo5_zpsplu7vswv.jpg

Het dorpje is prachtig en telt maar een duizendtal inwoners. Het ligt ongeveer 200 meter boven de kust en wordt naar het binnenland toe helemaal omringd door rotspartijen. Het dorp telt immens veel bananenplantages, het is niet verwonderlijk dat dit hun voornaamste bron van inkomsten is. Het is zo’n pittoresk, klein en schilderachtig dorpje. Smalle straatjes, veel kasseien en prachtige huizen.

 photo agulo4_zps2pa4rukc.jpg

 photo agulo1_zpsms3ug6rp.jpg

We hoorden veel rumoer eens we toe kwamen in Agulo, iedereen was actief en nog mooier, iedereen was opgekleed. We vroegen ons dus al snel af of er iets te doen was. Na een hele voormiddag rond dwalen door de prachtige straatjes kwamen we op het dorpsplein uit. Het is er niet groot, maar het hele dorp was er aanwezig. We hoorden van een locale politie agent dat het ‘het feest van Agulo’ was. We hadden geen idee wat er stond te gebeuren, maar de trommels en castagnetten werden gestemd. Om klokslag 13u werd de kerkklok luidkeels door meneer pastoor himself geluid. Helemaal bovenin het torentje kon je hem maar net zien staan om het melodietje handmatig af te spelen.

 photo agulo8_zpsdxwj6ee5.jpg

 photo agulo6_zpsad0phxid.jpg

Het hele dorp begon te dansen en te zingen, castagnetten en trommels voorop. En toen kwam Maria uit de kerk. Blijkbaar een hele traditie in Agulo. Ze gingen met het torenhoge en zware beeld de hele stad door. Dansend en zingend, maar vooral zwetend. Het was snoeiheet en de tocht is hels en lang. Om dan te eindigen in een massaal groot eet- en drink festijn. De ouderen wachtten rustig op het dorpsplein, onderweg gooien mensen bloemen uit het raam als het beeld passeert. Het was prachtig om zien. De hele stad versierd, de jongeren die zo boordevol energie mee deden met het hele gebeuren. Ik was echt oprecht onder de indruk. Het was zo’n mooie dag in Agulo. Het feest was zo’n mooi extraatje, het was liefde op het eerste gezicht in Agulo!

 photo agulo2_zpsnfnnfm4i.jpg

 photo agulo9_zpsmzlndtkp.jpg

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up