Ik voel me sterker dan ooit

door

“Stéphanie (25) neemt deel aan Europese spelen voor hart- & longtransplanten”

 

Stéphanie Keustermans (25) uit Leuven neemt deel aan de Europese Spelen voor Hart- en Longtransplanten, eind juni in Frankrijk. Het is haar derde deelname, en ze voelt zich sterker dan ooit. Haar eerste longtransplantatie in 2001 liep fout, maar de tweede in 2003 leek de goeie: “Ik wist vroeger niet hoe tof sport kan zijn”, zegt Keustermans.

Toen ze drie jaar was, werd Keustermans getroffen door een longziekte. Op haar negentiende kreeg ze twee nieuwe longen ingeplant. Maar amper twee jaar later moest ze die alweer afgeven: complicaties. Op 19 oktober 2003 kreeg ze opnieuw twee longen getransplanteerd. En deze keer leek het wel te ‘pakken’. “Ik voel me sterker dan ooit”, zegt Keustermans. “Tien jaar geleden had ik niet durven dromen dat ik ooit zou sporten. Ik kon dat niet en mocht het ook niet, want dat konden mijn hart en longen niet aan. Dat is ook de voornaamste oorzaak voor mijn deelname aan de Europese spelen: aantonen dat ik nu veel méér kan dan voordien. Hopelijk kan ik zo toch enkele mensen overtuigen om hun organen te doneren.”“Uiteraard is winnen ook belangrijk. Eens je daar bent, is dat nog het enige dat telt. Vorige keer heb ik vier medailles gehaald en ik hoop nu minstens even goed te doen. Mijn drie disciplines zijn badminton, tafeltennis en atletiek. Badminton is mijn favoriet en daar zet ik me dan ook extra voor in. Maar goed, in totaal zijn er meer dan vijfhonderd deelnemers uit achttien landen. Het zal dus niet makkelijk worden.

 

In principe kan iedereen deelnemen die een hart- en longtransplantatie heeft ondergaan. Je moet alleen medisch goedgekeurd zijn. En de selectie is heel streng.”Voor de reis naar Vichy heeft Keustermans geld nodig. “Verblijf, hotel, uitrusting, verplaatsing, alles samen moet je toch minstens 1000 euro per persoon tellen. En ik heb nog twee collega’s uit Leopoldsburg en Zulte die ook meegaan. Daarom organiseren we een spaghetti avond. De opbrengst daarvan zou ons al een heel eind op weg moeten helpen.”

Het laatste nieuws 2008

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up