Hoe online donorregistratie tot meer registraties kan leiden

door

Het is een veel te vaak gehoorde zin, de ‘ik doe het morgen wel of als ik er eens ben’. Ik noem ‘morgen’ vaak de drukste dag van het jaar, want we gaan alles morgen wel doen.
De dag van vandaag komen we niet meer zo vaak op het gemeentehuis en bijgevolg wordt donor registratie ook vaak aan de kant geschoven tot we eens in het gemeentehuis moeten zijn. En laat het dan net te druk zijn om nog eens bij een ander loket aan te schuiven. Kortom het is niet de ideale oplossing om veel mensen aan te sporen om zich te laten registreren. We roepen met Re-born ondertussen al meer dan tien jaar dat het anders moet en liefst via een online platform.

Het is eindelijk aan de juiste oren gekomen en er wordt verder werk van gemaakt. Want de Kamercommissie Volksgezondheid gaat een wetsvoorstel stemmen dat het gemakkelijker maakt om donor te worden.

Wat wordt er concreet voorgesteld?

Het wetsvoorstel geeft huisartsen de mogelijkheid om hun patiënten te registreren of ze kandidaat-orgaandonor zijn. Het zou ook mogelijk worden om jezelf online te registreren via het e-healthplatform. Op die manier komen er hopelijk meer donororganen ter beschikking. De huidige donorwet zegt dat elke Belg in principe orgaandonor is na zijn overlijden, maar in praktijk worden nabestaanden geïnformeerd en gevraagd om een keuze te maken voor de patiënt.

En dat laatste is zo ontzettend moeilijk. Het moment is hard en de keuze die je moet maken is er één waar je vaak zelf nog niet mee bent bezig geweest. Laat staan dat je erover kunt nadenken wanneer je net te horen kreeg dat je geliefde overleden is. Daarom is het zo belangrijk dat je nabestaanden weten wat je zou willen omtrent orgaandonatie. Net om je nabestaanden te sparen van die lastige keuze zou je zelf je donor registratie in orde moeten maken.

Alles is leuker dan te moeten wachten op het gemeentehuis, iedereen bezit of heeft toegang tot een computer de dag van vandaag. Online registratie is iets waar we mensen nog aan gaan moeten herinneren, maar de drempel is veel minder hoog. En niet te vergeten, het gaat gewoon rapper.
Wat we ook kunnen uitsluiten is de onwetendheid van het personeel van de balies in het gemeentehuis. En hoe vaak daar aan gewerkt wordt, nog steeds krijgen we mails van mensen die te horen kregen in de gemeente dat registreren als donor niet hoeft omdat we het automatisch zijn. Wat helemaal niet klopt.

Vandaag de dag zijn hebben 260.000 mensen de moeite gedaan om een positieve registratie te registreren. Ook nog eens een 200.000 die zich negatief lieten registreren. Ook hun registratie kan ik appreciëren, indien ze zich voldoende geïnformeerd hebben natuurlijk. We zijn met meer dan 11 miljoen mensen…
Er gaat zoveel kostbare tijd verloren voor mensen op de wachtlijst. En dat kan ons immers allemaal overkomen, ik denk dat we dat allemaal goed moeten weten. Orgaanfalen kan ons allemaal op een dag overkomen.

Maar als we mensen voldoende herinneren en informeren omtrent orgaandonatie gaan we al een pak verder komen met online registratie. En niet alleen online registreren, maar ook registreren bij de huisarts. Laten we erin investeren om mensen op de wachtlijst wat hoop te geven. Ik juich dit wetsvoorstel toe.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up