HLN: 1000 mensen laten zich door stunt registreren als orgaandonor

door

Linde Vloeberghs en Ruben Hamilius, beide 24 jaar, zijn gisteren na een rondreis van tien dagen doorheen Europa weer in Leuven gearriveerd. Het touw van 88 cm dat hen al die tijd met elkaar had verbonden, mocht er dan ook eindelijk af. “Een verlossing, al viel het beter mee dan verwacht. We zijn toch nog altijd verliefd op elkaar.”

Het koppel is vooral blij met haar geslaagd opzet: meer dan 500 mensen er toe aanzetten om zich op te geven als orgaandonor. Het werden er meer dan 1000.


 photo Artikelhln1805_zps95656df7.jpg

Linde en Ruben hadden zich op woensdagavond 8 mei aan elkaar laten klinken in Leuven, waarna ze met hun mobilhome op rondreis vertrokken. Onderweg wilden ze zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren: paardrijden in Turijn, bergbeklimmen op de Via Ferrata, dansen op de Pont d’Avignon, op één fiets de Mont Ventoux afdalen, een straattoneeltje verzorgen in Parijs, … Telkens op één belangrijke voorwaarde: dat het touw op geen enkel moment zou doorgeknipt worden. “We wilden vooral aantonen dat het, vergeleken met onze opdracht, supereenvoudig is om je te registreren als orgaandonor”, zeggen Linde en Ruben. “Want normaal moet je naar het gemeentehuis voor een registratie, maar tijdens onze rondreis kregen we de uitzonderlijke toestemming om aanvragen op verplaatsing te registreren: in de Universiteitshallen in Leuven.

Want dat was ons voornaamste doel: aandacht vragen voor orgaandonatie. Mensen moeten gewoon beseffen dat ze met één simpele handtekening acht levens kunnen redden.” Het koppel had twee streefdoelen met haar actie Connect4life. Enerzijds wilden ze alle twaalf opdrachten tot een goed einde brengen. Dat lukte, zij het hier en daar met een kwinkslag. Zo vatten ze de opdracht ‘brugspringen’ wel heel letterijl op door enkele seconden op en neer te springen op een brug.

“Ja, we hebben het ons gemakkelijk gemaakt”, lachen de twee. “Maar dat is je registreren als orgaandonor ook!”.

Het tweede streefdoel was: de problematiek van orgaandonatie zo veel mogelijk in de kijker zetten. En minstens 500 mensen overtuigen om zich tijdens de tiendaagse te registreren. “daar zijn we in geslaagd: uiteindelijk zijn er meer dan 1000 mensen langsgekomen in de universiteitshal”, zegt Linde.

Dat zien we toch als een persoonlijke overwinnen. Ook de mensen van Re-born to be alive, de vereniging die orgaandonatie promoot, waarmee we nauw hebben samengewerkt was heel tevreden. 350 registraties op één dag: dat is uniek.”

Gisterenavond liep de actie ten einde en werden Linde en Ruben in Leuven van hun touw bevrijd door de voorzitster van Re-born to be alive. Ze stoven daarbij niet onmiddelijk uit elkaar. “Ach, eigenlijk is het al bij al goed meegevallen, dat vastgebonden zijn”, zegt het koppel. “We zaten natuurlijk welk altijd op elkaars lip, maar dat leidde niet tot ruzies. Of toch niet meer dan anders. (lacht) We zijn trouwens ook niet van plan om de komende dagen zo ver mogelijk uit elkaars buurt te blijven. Integendeel, vanavond (gisteren, red.) hebben we een after party, morgenmiddag gaan we eten met de mensen van Re-born to be alive en ‘s avonds moeten we naar een trouwfeest. Om maar te zeggen dat we niet van elkaar kunnen weglopen. We zijn nog altijd verliefd, dat is het voornaamste.”

Bron: HLN – 18, 19 & 20 mei 2013

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up