Goud voor nieuwe longen

door

“Re-Born To Be Alive stuurt atleten na transplantatie naar speciale Spelen”


Deze zomer staan er tal van grootse sportevenementen op het programma: het WK voetbal in Duitsland, de Tour de France en in het Italiaanse Napels de tweejaarlijkse Europese Spelen voor hart- en longtransplanten. Dit laatste is misschien niet het bekendste, maar België maakt er wel het meeste kans op succes.


De voetballiefhebber moet het zonder Rode Duivels doen deze zomer. Buiten Tom Boonen zuller er weinig renners een bloementuil in ontvangst mogen nemen in de Tour. Maar in Napels gaan we wel scoren, al is het maar dankzij de vzw Reborn To Be Alive. Zij sturen een aantal jonge Vlaamse atleten naar Italië.

“Wij zijn een Leuvense vereniging die zich inzet om het dagelijkse leven van jonge longgetransplanteerden een beetje draaglijker en plezanter te maken”, vertelt Raymond van Ryckel, die meereist naar Napels als Teammanager. “Ons volgend project is een delegatie naar de Europese Spelen voort hart- en longtransplanten.”

Medailles

“Die spelen kan je vergelijken met de Olympische Spelen, want er wordt in verschillende disciplines gesport. Zelf sturen we atleten uit onder andere Leuven, Leopoldsburg en Zoersel. In totaal doen er achttien landen mee. Tijdens de vorige Spelen in Dublin in 2004 stuurden we zes atleten en die brachten niet minder dan negentien medailles mee. We hebben dus wel wat te verdedigen daar in Napels.”

“Reborn To Be Alive gaat het verblijf van de atleten die lid zijn helemaal betalen, ze mogen zelfs op onze kosten een begeleider meenemen. Om de nodige fondsen bijeen te krijgen organiseren we nu zaterdag een spaghetti – avond. Hopelijk kunnen we eind juni, als de Spelen achter de rug zijn, opnieuw iets organiseren voor onze gouden medaillewinnaars te vieren,” droomt Van Ryckel al even weg.

 

Gazet van Antwerpen
3 mei 2006

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up