Gids voor orgaandonatie

door

Afgelopen maand bracht de maakbare mens na grondig onderzoek een Gids voor orgaandonatie uit. En dit speciaal voor steden en gemeenten. Een goede zaak, want correcte informatie verspreiden is belangrijk. We krijgen bij Re-Born nog zo vaak mails over mensen die zich wilden registreren maar gemeenten die dit niet toe lieten of gemeenten die resoluut zeiden dat het niet nodig was. Tijd voor een onderzoek met boeiende resultaten en duidelijke info vond de Maakbare Mens, een pluralistische beweging zoals ze zichzelf noemen. Ze werken voor en samen met mensen en groepen met een verschillende levensbeschouwing omtrent verschillende onderwerpen zoals orgaandonatie, maar ook bijvoorbeeld genetica of het levenseinde.

 photo gids2_zpsnannlpow.jpg

Maar goed, wat hield het onderzoek nu net in?

De Maakbare Mens onderzocht welke online – informatie er te vinden is over orgaandonatie en registratie op de websites van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten. Ze gingen na hoe toegankelijk, correct en volledig de informatie over orgaandonatie en registratie is. Ze stelden een voorbeeldlijst met relevante informatie op, en registreerden of de verschillende items al dan niet op de website werden vermeld. Het ‘persoonlijke’ resultaat van het onderzoek werd naar de betrokken stad of gemeente gecommuniceerd. Daarnaast is er een onderzoeksrapport samengesteld die de resultaten groepeert per provincie. Het rapport is online te consulteren.

 photo gids1_zpsjxywaksf.jpg

De belangrijkste resultaten van het onderzoek:

  • Enkele gemeenten (13%) tonen het belang van registratie uitstekend aan. Zij wijzen zowel op de orgaan dschaarste en het bestaan van wachtlijsten, als op het feit dat een registratie de familie een moeilijke keuze zal besparen. Een vierde van de steden en gemeenten (25%) geeft 1 argument aan waarom registratie belangrijk is. De helft van de gemeenten (50%) toont het belang van registratie op geen enkele manier aan.
  • De praktische informatie is meestal wel aanwezig. De meeste websites vermelden duidelijk waar een kandidaat–donor zich moet aanmelden voor registratie (84%), wat men moet meebrengen (32%), hoeveel het kost (29%) en hoe de registratie verloopt (75%). Dit is essentiële informatie die op de website van elk lokaal bestuur moet staan.
  • Achtergrondinformatie over orgaandonatie en – transplantatie wordt meegegeven op 8% van de websites. Steden en gemeenten kiezen vooral om de informatie te beperken tot de hoogst nodige praktische zaken.
  • 65% van de steden en gemeenten lichten de registratie van de wilsverklaring euthanasie toe, 14% biedt informatie aan over het lichaam afstaan aan de wetenschap. Registratie voor euthanasie kan in de meeste gevallen in het gemeentehuis, terwijl men voor lichaamsafstand aan de wetenschap moet aankloppen bij een Vlaamse universiteit.

 photo gids3_zpsj8u5wass.jpg

Wat ik zelf zo boeiend en goed vond is de volledigheid van het onderzoek. We zijn uiteraard na vele samenwerkingen niet anders gewoon dan de kwaliteit van de maakbare mens, maar ze pakken hiermee echt een goed onderwerp aan. Het mag niet vergeten worden dat de enige manier om je te laten registreren op het gemeentehuis is. Daardoor alleen hebben ze een belangrijke rol om de mensen te informeren. Het kan zelfs extra donoren opleveren als er juiste informatie geleverd wordt en kunnen er extra mensenlevens gered worden.

Er is prachtig werk geleverd en iedere gemeente of stad wordt voorzien van de correcte info en kan zelfs bij hen terecht voor teksten om op de websites te publiceren. Ik ben zeker dat dit heel wat verduidelijking gaat brengen. Een dikke pluim voor De Maakbare mens en dank je wel dat zowel Re-Born als mijn verhaal een plekje kregen in deze prachtige gids omtrent orgaandonatie. Ik ben zeker dat we dankzij deze gids mensen nog beter op weg kunnen zetten en kunnen informeren omtrent orgaandonatie.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up