Donorregistratie via huisarts, een goed idee?

door

Het verscheen vorige week volop in de media. Orgaandonoren registreren via de huisartsen. Ik schreef afgelopen week nog een artikel over hoe we onze registraties een beetje de hoogte kunnen in krijgen. Ik weet dat België gelukkig een mooi land is met goede donorcijfers. We hebben niet al te lange wachtlijsten en als we naar Nederland kijken mogen we echt nergens over klagen. Maar onze registratie kan beter, ook al wordt er vaak gezegd dat het niet echt nodig is.

 

 photo registratie huisarts_zpsvkuovwuh.jpg

 

Toch ben ik zelf voorstander van registratie. Het bespaart veel kostbare tijd, waarbij we mogen stellen dat dit beter is voor donororganen. Maar vooral je zet je nabestaanden niet voor een moeilijke en zware keuze. We zijn in al die jaren met Re-born al zoveel nabestaanden tegen gekomen. Uit zo’n gesprekken merk je meteen wat een zware keuze er rust op familieleden als er geen eigen keuze is gemaakt. En in België wordt deze keuze maar weinig gemaakt. Ongeveer 442.667 mensen maakten deze keuze of het nu een positieve of negatieve keuze is. De meerderheid is gelukkig positief tegenover donatie. Maar zoals in mijn laatste artikel gezegd, het kan toch altijd gemakkelijker?

 

Kan een huisarts hier redding in brengen?

Het moet gezegd dat een huisarts een lagere drempel is dan het gemeentehuis. Dat is een feit. Huisartsen zijn vaak een vertrouwenspersoon en dat is best mooi in deze situatie. Ik begrijp dat mensen als ze omtrent donatie vragen hebben hier perfect terecht kunnen bij hun huisarts. Dat moet ook kunnen. Toch moeten we ook kijken dat iedere huisarts dan de correcte informatie geeft. En daar kan je wat lacherig mee omgaan, maar we hebben zoveel gemeentehuizen gehad die zeiden dat registratie niet nodig was. We hebben in het verleden zelfs gemeentehuizen gehad die donoren weigerden te registreren. Dit kon gelukkig besproken en opgelost worden. We gaan er natuurlijk wel van uit dat iedere huisarts weet hoe er geregistreerd kan worden. Ik geloof wel dat het een gemakkelijkere stap kan worden voor de gewone mens die zich graag wil laten registreren. Een gemeentehuis blijft een plek waar je niet vaak moet zijn. Een huisarts, daar komen we allemaal wel eens.

Ik ben vanbinnen best enthousiast. Als dit voorstel correct wordt uitgevoerd dan kan dit wel tot een pak meer donoren leiden. Dat is een zekerheid. Ik denk dat het voor de mensen een gemakkelijkere stap wordt om ook effectief over te gaan tot donatie. Tegelijkertijd kunnen openstaande vragen correct beantwoord worden aangezien het om een arts gaat. Op voorwaarde dan natuurlijk dat huisartsen hierover correct zijn en deze taak serieus nemen. Ik begrijp echter wel dat dit voor hen wellicht een pak meer werk geeft.

 

Het is geen online registratie systeem, maar het is een stap in de goede richting. Iedere nieuwe manier van registratie is mooi mee genomen. Het gaat nog maar om een voorstel, maar als dit in praktijk omgezet kan worden kan dit wel heel erg goed nieuws zijn voor mensen op de wachtlijst.

 

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up