Documentaire ‘Alicia’

door

Zoals altijd zapte ik wat rond op tv om de documentaire ‘Alicia’ tegen te komen. Ik keek er met grote ogen naar. En we zijn nu een kleine week verder en Alicia is nog steeds zeer aanwezig in mijn hoofd. Niet omdat ik er een blog aan wil wijten, maar simpelweg omdat het zo’n ontzettend triest verhaal is van een heel gewoon maar zo bijzonder meisje.

Alicia is één jaar oud als ze uit huis wordt geplaatst. Via een pleeggezin komt ze op vijfjarige leeftijd terecht in een kindertehuis en als ze negen is zit ze daar nog steeds, in afwachting van plaatsing bij een nieuw gezin. Wat doet het met je als je opgroeit in kindertehuizen, jaar in jaar uit hopend op een plek in een pleeggezin? Wie beslist er over Alicia’s lot en toekomst? Een onderhuids portret van binnenuit.

Het feit dat het me raakt en dat ze nog steeds door mijn hoofd spookt is omdat we hier thuis met z’n allen ongeveer hetzelfde mee maakten. We konden onze twee kinderen gelukkig een thuis bieden, hoe moeilijk het ook was. Jaren geleden reed ik dan ook de parking van een kindertehuis op hier in Vlaanderen, met tientallen kinderhandjes die langs onze auto gingen. Ik had nog nooit zo’n barre omstandigheden gezien. Begeleiding die zo hun best doet, maar niet meer middelen hadden. Het was schrijnend om zien. We pakten twee van de tientallen kinderen mee naar huis. We hebben voor ze gevochten om ze een degelijke kindertijd te kunnen geven want geloof me, het systeem denkt niet altijd aan de kinderen. Ze werden groot in ons gezin en het doet me goed te zien dat ze zo hard gewerkt hebben om te staan waar ze nu staan. Iets wat ik nooit had gedacht, maar zo had gehoopt.

Dat Alicia me raakt is vanwege de herkenbaarheid en de machteloosheid. De wanhoop in het kind haar ogen die tegelijkertijd toonden dat ze alleen maar een liefdevolle thuis wil.

Pleegzorg is een heel delicate en ontzettend moeilijke zaak, althans zo heb ik het ervaren. Gelukkig maken de kinderen het mooier. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat deze documentaire voor Alicia toch iets in beweging kan zetten. Moest je de reportage mist hebben en toch interesse hebben, dan kan je hem hieronder herbekijken.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up