Boek: Faceless

door

Ik ben altijd een lezer geweest. Op school keek ik uit naar de bezoekjes aan de bibliotheek, zorgvuldig kiezend, in het ziekenhuis was ik blij dat het woensdag was en de bibliotheek kar langs kwam. Ik mocht altijd extra boeken kiezen, omdat ik ze verslond. En dat lezen is met de jaren zo geminderd dat ik zelfs periodes lang geen boek in mijn handen heb gehad. En dat is zonde, althans dat vind ik. Goede voornemens maakte ik niet afgelopen nieuwjaar, maar ik wil wel zoals je in mijn vorige blog kon lezen, meer offline genieten. Daar was ik vorig jaar immers goed mee begonnen. En bij dat offline genieten hoort ook eens een avond in de zetel weg kruipen met een goed boek. Zes boeken op een jaar moet een haalbaar doel zijn. 

Ik begon het jaar met een te drukke januari voor een boek. Typisch. Maar 1 februari was er net toen ik aan het boek ‘Faceless’ begon. Een boek dat al lang op mijn lijstje staat. Een boek van Alyssa B. Sheinmel. Een boek dat ik maar moeilijk kon weg leggen en met plezier weer opnam. 

Ik vond het best een herkenbaar boek, het gaat niet om een longtransplantatie, maar toch kon ik mij af en toe vinden in het proces van jezelf terug ontdekken na een transplantatie. Maisie is een zestienjarig meisje dat ‘s ochtends de deur uit gaat voor een ochtendloopje. Terug thuis wordt ze opgeschrikt door donder en bliksem, ze ziet prachtige vuurvonken en het volgende moment wordt ze wakker in het ziekenhuis. Het laatste wat ze zich herinnerd is dat ze ging joggen.

Tijdens haar ochtendloopje raakte bliksem een hoogspanningslijn en regenden de vonken naar beneden, ze wordt geraakt door de vonken en het vuur. Vol in het gezicht en een deel op haar lichaam. Haar wangen, neus en kin zijn zo zwaar verbrand dat er niets meer van overblijft. En dan moet ze leren leven met dat idee en vele huidtransplantaties of voor een gezichtstransplantatie gaan. Leven met iemand anders zijn gezicht, is dat mogelijk en hoeveel blijft er dan nog over van wie je was?

Een boek over jezelf herontdekken na transplantatie, met de bijkomende strubbelingen, neveneffecten en de bijwerkingen. Je nieuwe ik leren kennen en ervan gaan houden. Geluk vinden. En dan in the end aanvaarden dat het leven verder gaat ondanks alles wat je hebt mee gemaakt. Een meeslepend fictie boek.

Hoe hard ik ook zocht, ik vond (nog) geen Nederlandstalige vertaling. Voorlopig dus alleen in het Engels verkrijgbaar, Faceless door Alyssa B. Sheinmel.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up