Boek: De levenden herstellen

door

Een boek dat ik al zolang op mijn iPad heb staan en al enkele keren gelezen heb, de levenden herstellen. Ik las een review in De Standaard krant en heb meteen het boek gekocht. Maanden geleden alweer. Ondertussen al meerdere keren, vaak moeizaam gelezen. Een beetje chaotisch en vooral zo herkenbaar, zoveel indrukken. Voor dit boek kreeg schrijfster Maylis de Kerangal verschillende bekroningen.

De doden begraven en de levenden herstellen“, is een citaat uit een toneelstuk van Tsjechov. Het hangt aan de binnenkant van de deur van Thomas Rémige, verpleegkundige donorcoördinator in het ziekenhuis van Le Havre.

Na een fanatieke sessie golfsurfen aan de Normandische kust rijdt op een koude winterochtend het bestelbusje van drie jonge surfers tegen een betonnen mast. De twee vrienden komen er goed vanaf. De negentienjarige Simon Limbres wordt echter in comateuze toestand naar de intensive care van het ziekenhuis vervoerd, waar de dienstdoende arts constateert dat hij hersendood is.

Vanaf dat moment zien we door de ogen van de belangrijkste directe betrokkenen hoe een ingewikkeld en bijna ondoorgrondelijk traject in gang wordt gezet. De verpleegkundige, de transplantcoördinator die probeert de ouders ertoe te bewegen akkoord te gaan met een donorschap van hun zoon. Hoe accepteer je zo’n plotse dood van je kind?

… voor Thomas Rémige was een duidelijke weigering beter dan een instemming die vol verwarring is bevochten, met veel moeite verkregen, en veertien dagen later betreurd door personen die worden geteisterd door wroeging, die niet meer kunnen slapen en wegzinken in verdriet; denken aan de levenden, zei hij vaak, dat moet eerst, kauwend op de punt van een lucifertje, denken aan degenen die blijven… – Fragment uit ‘De levenden herstellen’

De levenden herstellen volgt het traject van Simons hart van het moment van het ongeluk tot het punt waarop het, exact vierentwintig uur later, via stroomschokken aan het kloppen wordt gebracht in de borstkas van de zieke Claire. Schrijfster Maylis de Kerangal zet de mensen aan het denken omtrent orgaandonatie en toont het traject van een donororgaan. Vanuit alle standpunten krijgen we het verhaal te lezen, de ouders, de verpleegkundigen, de transplantcoördinatoren, prachtig.

Het boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel of online op bol.com via deze link. Voor wie niet graag leest, het boek werd verfilmd, maar of ie ook in de bioscopen komt is nog even wachten. Voorlopig staat ie ingepland voor februari 2017.

Hebben jullie het boek al gelezen of er al van gehoord? Of wachten jullie liever even op de film?

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up