Beroemdheden die getransplanteerd zijn

door

Ik zeg het vaak aan mensen, een orgaan krijgen, het kan ons allemaal over komen. Of je nu gestudeerd hebt of niet, of je nu donor wil zijn of niet, maar ook of je nu beroemd bent of niet. Iedereen is gelijk voor de wet wanneer een orgaan faalt. Er zijn dus bijgevolg heel wat bekende mensen die ook nood hadden aan een donororgaan. Het is geweten dat bekende mensen vaak een extra boost geven of toch bekendheid geven aan orgaandonatie. Door het meermaals in de media komen wordt de aandacht er net wat extra op gevestigd.

De bekendste van tegenwoordig is met stip Selena Gomez. Zij maakte er geen geheim van dat ze leed aan de auto immuun ziekte lupus. Bijgevolg had ze dringend een levensnoodzakelijke niertransplantatie nodig. Ze ontvang een nier van een vriendin en vertelt maar al te graag over haar transplantatie. Het maakt het een voorbeeld voor vele jonge (nier) getransplanteerden.

Steve Jobs, de bekende CEO van Apple onderging in 2009 een levertransplantatie. Echt open is ie nooit geweest over zijn gezondheidstoestand, maar het is wel geweten dat hij leed aan pancreas kanker. Zijn transplantatie moest ie wel bekend maken omdat zijn gezondheidstoestand effect had op zijn werk als CEO. Hij nam daarvoor een rustpauze, maar overleed toch in 2011.

Sarah Hyland, de actrice uit Modern Family onderging in 2012 een niertransplantatie. Ze kreeg de diagnose nierdysplasie en kreeg een nier van haar vader. Ondertussen zegt de actrice dat ze niet het beste jaar achter de rug heeft. En aangezien ze te zien was met een katheter in haar nek, hoop ik maar dat alles goed gaat met haar en haar niertransplantatie.

Mandy Patinkin, de acteur die in onder andere in ‘wonder’ een prachtige rol neer zet, kreeg corneas getransplanteerd. Hij kreeg eerder in ’82 de diagnose Keratoconus en onderging tweemaal de cornea transplantatie. Na jarenlange behandeling was de enige uitweg voor hem een transplantatie van beide corneas.

Maar er zijn er nog zoveel, denk maar aan onze eigen Tine vandenbrande. Ik weet het, ze komt al een tijdje niet meer op televisie, maar toch kennen we haar nog allemaal. In 2006 kreeg ze nierfalen en kreeg ze een nier van haar broer getransplanteerd. Ook Dick Cheney, de 46e vice president van de Verenigde Staten kreeg in 2012 een harttransplantatie. Maar ook Olympisch Kampioen hordenloper Aries Merritt onderging een niertransplantatie.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up