50 jaar harttransplantatie

door

Het was gisteren de vijftigste verjaardag van de harttransplantatie. Vijftig jaar geleden voerde het team van Christiaan Barnard de eerste harttransplantatie uit. Hij was lang niet de enige die deze baanbrekende operatie wilde uitvoeren. Het transplanteren van het hart werd al uitvoerig getest op dieren. Onder andere op honden zoals te zien is in het transplantatie museum in Kaapstad. Naast Barnard, waren er ook Amerikaanse artsen die deze operatie al op dieren hadden uitgetest.

 photo 1eHTX4_zpsj6caumwe.jpg

Eerder in 1967 hadden artsen aan de universiteit van Virginia een donorhart en een patiënt, maar deze operatie werd afgelast omdat de bloedgroep van de donor en de ontvanger niet overeen kwam. Nadien werd er ook in New York gesproken van een harttransplantatie uit te voeren, maar ook dit plan werd afgelast.

Barnard greep zijn kans en stelde een transplantatie team samen in het Groote schuur hospitaal in Kaapstad. Hij had een patiënt gevonden die nog maar enkele weken te leven had, Louis Washkansky wilde het risico nemen. Door de verschillende hart aanvallen die de man had gehad zou zijn hart nog maar voor 1/3 functioneren. Naar eigen zeggen had Barnard geen toestemming gevraagd voor de revolutionaire operatie, pas na de transplantatie had hij het ziekenhuis ingelicht.

 photo 1eHTX_zpskysa8sj1.jpg

Denise Darvall was 25 toen ze samen met haar moeder een taart ging kopen. Ze werd samen met haar moeder aangereden op weg naar de bakkerij, haar moeder stierf ter plaatse. Denise had verschillende schedelfracturen en werd door een medisch team ter plekke verzorgd. Ze werd later echter hersendood verklaard. Haar vader Edward George Darvall gaf toestemming voor het doneren van Denise haar organen. Niet alleen haar hart werd die dag getransplanteerd, maar ook haar nieren werden gedoneerd. De 10-jarige Jonathan van Wyk kreeg de nieren van Denise en dat was heel controversieel omdat Jonathan zwart was en Denise blank.

 photo 1eHTX2_zps1yxrp3gr.jpg

De transplantatie van het hart duurde negen uur en werd een succes genoemd. Drieëndertig uur na de operatie sprak Washkansky voor het eerst en vier dagen later gaf ie zijn eerste radio interview sinds de transplantatie. Uiteindelijk sterft ie achttien dagen later aan een longontsteking. Zijn immuunsysteem was verzwakt. Door de zware medicatie tegen afstoting kon zijn lichaam het niet meer aan om tegen andere infecties te vechten. Washkansky werd de eerste man die succesvol een harttransplantatie kreeg en bij bewustzijn kwam.

Zoals Barnard zelf zei was ie op zaterdag een onbekende chirurg die een operatie uitvoerde en op maandag was hij plots wereldberoemd.

 photo 1eHTX1_zps9t62v1hq.jpg

“It is infinitely better to transplant a heart than to bury it to be devoured by worms.” – Christiaan Barnard.

Harttransplantatie in 2017

De dag van vandaag zijn het aantal infecties en afstoting sterk verminderd door betere medicatie. De grootste verbetering is er sinds het geneesmiddel Ciclosporine er kwam aan het begin van de jaren tachtig. Ciclosporine is een afweerremmend geneesmiddel dat het aantal infecties en afstotingen na een transplantatie aanzienlijk doet dalen. Maar eigenlijk is er aan de procedure zelf maar weinig veranderd.

Volgens de statistieken van Eurotransplant staan er in België (gerekend op het einde van november) nog 102 mensen op de wachtlijst voor een donorhart. In de hele Eurotransplant zone zijn dat er maar liefst 1125 inclusief gecombineerde transplantaties (hart, hart & longen, hart & nier). Sinds januari (tem oktober) werden reeds 62 harttransplantaties uitgevoerd in België.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up