10 redenen om orgaandonor te worden in 2017

door

2017 is alweer een maand oud. Februari alweer in volle gang. Het gaat vooruit. We begonnen het jaar met het mooie bericht dat het aantal registraties toegenomen is. Heel erg mooi is dat. Omdat het altijd beter kan, geef ik jullie vandaag TIEN redenen om orgaandonor te worden in 2017! Of er toch op z’n minst eens over na te denken.

Het zou zo fijn zijn om de stijgende lijn van geregistreerde donoren door te trekken tot het einde van het jaar.

 

1. Je redt levens, niet één, maar méérdere levens

Misschien wel de belangrijkste reden om donor te worden, je rédt effectief mensenlevens. Je geeft tweede kansen. Niet aan 1 iemand maar aan meerderen mensen. Je kan als orgaandonor wel 8 mensen een tweede leven geven, het hart, de twee longen, de twee nieren, de lever, de alvleesklier en de dunne darm. Natuurlijk wordt voor iedere donor bekeken welke organen bruikbaar zijn voor transplantatie.

Naast organen worden ook weefsels getransplanteerd: hoornvlies, trommelvlies en gehoorbeentjes, huid (bv. voor brandwonden), hartkleppen, bloedvaten, bot en pezen. Indien er ook een weefseldonatie plaats vindt kunnen er tot wel 50 mensen geholpen worden.

2. Het heeft geen effect op je behandeling in het ziekenhuis

Er zijn dagelijks donoren nodig, maar er is geen enkele arts die een patiënt laat sterven omdat er meer orgaandonoren nodig zijn. Artsen zetten alles op alles om hun patiënten te redden, of die nu donor zijn of niet. Het is immers hun plicht om elke patiënt zo goed mogelijk te helpen. Je kan er in dit bericht meer over lezen.

3. Het kan iedereen overkomen, ook u of een geliefde

Orgaanfalen of ernstige orgaanschade, waardoor je een donororgaan nodig hebt, kan iedereen overkomen. Dit kan plotseling, maar ook door een slepende ziekte. Diabetes of suikerziekte kan leiden tot ernstige nierschade. Deze patiënten kan men helpen met een nier- en eventueel pancreastransplantatie. Hepatitis C is een soort leverontsteking die via het bloed kan worden doorgegeven. Het is één van de belangrijkste oorzaken voor de nood aan een nieuwe lever. Mucovisidose is een erfelijke en dodelijke aandoening van de luchtwegen. Een intensieve behandeling kan de symptomen verlichten, maar een longtransplantatie biedt soms betere overlevingskansen. Een hoge bloeddruk of een ernstig hartinfarct kan leiden tot onherstelbare schade aan het hart waardoor een harttransplantatie de enige oplossing is.

4. Er sterven 100 mensen per jaar op de wachtlijst

Honderd in België alleen, veel te veel.

5. Laat de beslissing niet over aan je familie

In theorie zegt de wet dat iedereen automatisch donor is. In de praktijk gaan de artsen na of iemand geregistreerd is als donor. Is dat niet het geval, zullen ze aan de nabestaanden vragen hoe de overledene tegenover orgaandonatie stond. Een moeilijk gesprek op een moeilijk moment. Daarom is het belangrijk dat je praat met je familie over donatie, zodat ze jouw mening kennen. Heb je jezelf geïnformeerd en je keuze gemaakt, laat deze dan registreren op je gemeentehuis.

6. Eender welke vorm van begrafenis of crematie is mogelijk, ook met een open kist

Een donor wordt altijd na de uitname procedure weer gehecht en krijgt evenzeer pleisters op de wonden geplakt. Wanneer iemand bv hoornvliezen of bot heeft gedoneerd, zullen er protheses worden geplaatst zodat er uiterlijk niets zichtbaar is van deze donatie.

Bij huiddonatie wordt de huid niet weggenomen op zichtbare plaatsen. Huid wordt bv nooit weggenomen op de handen, de hals of het aangezicht. Dit om ervoor te zorgen dat ook donors nog opgebaard kunnen worden of thuis kunnen zijn tot de begrafenis.

Een donatie zal er niet voor zorgen dat je een begrafenis of crematie moet uitstellen. Je kan nog steeds de begrafenis of crematie krijgen zoals jij het zelf wil.

7. Registreren duurt niet lang, is logischerwijs helemaal gratis en ie-de-reen, jong en oud kan het

Registreren kan op het gemeentehuis van je woonplaats, op de dienst bevolking. Het duurt hooguit drie minuten, keuze aanduiden, handtekening zetten en klaar. Iedereen kan donor worden, jong en zéker ook oud. Lees hier meer.

8. 1217 mensen op de wachtlijst (begin 2017) in België alleen

14,533 in de hele Eurotransplant zone. Dat zijn best veel mensen wachten hoopvol op een tweede kans. Wanneer je op de wachtlijst kom lees je allemaal in dit artikel.

9. 11.290.000 mensen in België, slechts 246.476 mensen die positief geregistreerd staan

En 190.829 mensen die zich negatief lieten registreren. Deze cijfers werden begin januari 2017 kenbaar gemaakt. In totaal lieten slechts 437.305 mensen hun keuze bevestigen op het gemeentehuis. Tijd voor nog veel meer registraties denk je niet?

10. De kans dat je ooit donor bent is 8 maal kleiner dan dat je ooit een orgaan nodig hebt

Iets om over na te denken!

 

Kom op, met z’n allen, dit kan beter. Informeer je, praat erover met elkaar en laat je in the end registreren op het gemeentehuis! Laten we in 2017 wat meer hoop geven aan de mensen op de wachtlijst. Download hier het donor registratie formulier.

Dit wil je misschien ook lezen:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
DutchEnglishFrench
Scroll Up